Ze silnice až k bibli gastronomů. Michelinské hvězdy přináší slávu i stres

aktualizováno 
Gastronomický průvodce Michelin je chválenou i prokletou biblí milovníků dobrého jídla. Honba za oceněním třemi hvězdičkami může vrcholit slávou i sebevraždami. Původně měl motivovat lidi k cestování autem, napsal týdeník 5plus2.

Bratři André a Édouard Michelinové | foto: automotivehalloffame.org

„To je ten Michelin, co vyrábí pneumatiky?“ dodnes zírají lidé, když zjistí, že i za počátkem prestižního udílení hvězdiček restauracím stojí bratři Michelinové. Édouard a André založili svou firmu na pneumatiky už v květnu 1888, tenkrát silnice brázdilo jen pár tisícovek automobilů. 

Fotogalerie

V roce 1900 vyrukovali s první edicí průvodce. Vydání mělo ještě modré desky, typicky vínová barva knihy přišla až později. Hlavně šlo spíše o příručku, která ulehčovala nadšencům motorismu cestování například z Paříže na proslulé Azurové pobřeží. Včetně zastávek, kde mohou natankovat a báječně se najíst. 

Michelinové svého průvodce zdarma přidávali zákazníkům jako dárek k zakoupeným pneumatikám. Dnes je z gastronomického průvodce Michelin proslulá bible milovníků dobrého jídla. 

Jedna udělená hvězda, která připomíná spíše symbol kytičky, označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, jež stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, kvůli které se vyplatí navštívit danou zemi.

Rebelové šéfkuchaři

Prestižní ocenění je sice snem restauratérů po celém světě, ale někteří slavní šéfkuchaři si dovolili cenu vrátit. Prvním byl britský rebel Marco Pierre White. Svých třech hvězd se kdysi vzdal s klidným srdcem a cigaretou v ústech. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Lidé, kteří mi dali michelinské hvězdy, vědí o vaření méně než já. Neznamenaly (hvězdy) pro mě nic,“ zavzpomínal pro server The Guardian. Podobně to cítila Raan Jay Faiová, šéfkuchařka z thajského Bangkoku. „Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje, proč se rozhodla michelinskou hvězdu vrátit. 

Obhajovat ocenění přináší obrovský tlak a stres, který nemusí každý vydržet. Varováním před honbou za úspěchem zůstává osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci totiž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky. Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louiseauově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

První v Česku? Accordi

Vůbec poprvé v Česku se michelinskou hvězdou mohla v roce 2008 pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. „Štempl kvality“ nakonec získal tři roky po sobě, jenže podnik Allegro mezitím zanikl. 

Jednu hvězdu dostala v roce 2009 také restaurace Maze v pražském hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. 

A jak je to s oceněním v Česku dnes? Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Najdete na iDNES.cz