Ze silnice až k bibli gastronomů. Michelinské hvězdy přináší slávu i stres

aktualizováno 
Gastronomický průvodce Michelin je chválenou i prokletou biblí milovníků dobrého jídla. Honba za oceněním třemi hvězdičkami může vrcholit slávou i sebevraždami. Původně měl motivovat lidi k cestování autem, napsal týdeník 5plus2.

Bratři André a Édouard Michelinové | foto: automotivehalloffame.org

„To je ten Michelin, co vyrábí pneumatiky?“ dodnes zírají lidé, když zjistí, že i za počátkem prestižního udílení hvězdiček restauracím stojí bratři Michelinové. Édouard a André založili svou firmu na pneumatiky už v květnu 1888, tenkrát silnice brázdilo jen pár tisícovek automobilů. 

Fotogalerie

V roce 1900 vyrukovali s první edicí průvodce. Vydání mělo ještě modré desky, typicky vínová barva knihy přišla až později. Hlavně šlo spíše o příručku, která ulehčovala nadšencům motorismu cestování například z Paříže na proslulé Azurové pobřeží. Včetně zastávek, kde mohou natankovat a báječně se najíst. 

Michelinové svého průvodce zdarma přidávali zákazníkům jako dárek k zakoupeným pneumatikám. Dnes je z gastronomického průvodce Michelin proslulá bible milovníků dobrého jídla. 

Jedna udělená hvězda, která připomíná spíše symbol kytičky, označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, jež stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, kvůli které se vyplatí navštívit danou zemi.

Rebelové šéfkuchaři

Prestižní ocenění je sice snem restauratérů po celém světě, ale někteří slavní šéfkuchaři si dovolili cenu vrátit. Prvním byl britský rebel Marco Pierre White. Svých třech hvězd se kdysi vzdal s klidným srdcem a cigaretou v ústech. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Lidé, kteří mi dali michelinské hvězdy, vědí o vaření méně než já. Neznamenaly (hvězdy) pro mě nic,“ zavzpomínal pro server The Guardian. Podobně to cítila Raan Jay Faiová, šéfkuchařka z thajského Bangkoku. „Mnoho lidí k nám chodí jen proto, aby si udělali fotku. Ani si nic nedají k jídlu,“ popisuje, proč se rozhodla michelinskou hvězdu vrátit. 

Obhajovat ocenění přináší obrovský tlak a stres, který nemusí každý vydržet. Varováním před honbou za úspěchem zůstává osud slavného francouzského šéfkuchaře Bernarda Loiseaua. Ten v roce 2003 spáchal sebevraždu. Dlouhodobě trpěl depresemi, jeho restauraci totiž hrozilo snížení hodnocení ze tří na dvě michelinské hvězdy. Loiseau se obával, že by tím jeho podnik přišel o zákazníky. Čtyři dny po jeho smrti byl vydán nový průvodce, ve kterém Louiseauově restauraci nejvyšší michelinské ocenění zůstalo.

První v Česku? Accordi

Vůbec poprvé v Česku se michelinskou hvězdou mohla v roce 2008 pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. „Štempl kvality“ nakonec získal tři roky po sobě, jenže podnik Allegro mezitím zanikl. 

Jednu hvězdu dostala v roce 2009 také restaurace Maze v pražském hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye. Ta však zanikla ještě před tím, než bylo ocenění oznámeno. 

A jak je to s oceněním v Česku dnes? Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Jobs Contact
Správce budov (25.000 - 35.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč



Najdete na iDNES.cz