Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrostl na kávové plantáži, teď vymyslel první domácí pražírnu kávy

aktualizováno 
Andrew Stordy vyřešil letitý problém, jak to udělat, aby kávová zrna nestárla. Prostě tak, že si kávu upražíte doma a vždy jen takové množství, které právě potřebujete.

Stordy načichl kávou v dětství, kdy vyrůstal s otcem na kávových plantážích v zemích jako Nová Guinea, Vanuatu nebo Burundi. Dostal se tak do přímého styku s lidmi, kteří se pěstováním kávy zabývají a poznal, jak málo peněz za úrodu kávy dostávají v rámci kávové obchodní mašinérie.

Fotogalerie

To ho poznamenalo tak, že se v dospělém věku začal zabývat technologií pražení kávy a v době studií na Royal College of Art v Londýně začal vyvíjet mikropražírnu, se kterou uspěl i v rámci Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) 2012 a stal se finalistou soutěže o nejlepší produkt.

S kolegy pak začal připravovat projekt domácí mikropražírny IKAWA, kde můžete jednoduše ovlivnit proces pražení. V současné době probíhá na webu Kickstarter.com kampaň pro získání prostředků na zahájení výroby. Už má nasbírané asi tři čtvrtiny a do konce zbývá ještě skoro měsíc, takže je velmi pravděpodobné, že se mikropražírna bude skutečně vyrábět.

Pražírna se bude ovládat pomocí aplikace z tabletu či telefonu a budete mít předinstalované některé pražící profily podle odrůd káv, které IKAWA bude dodávat. Zároveň bude možné vyrobit si vlastní profily podle toho, jaké máte chuťové preference. Ty budete moci sdílet na Facebooku nebo Twitteru s podobnými kávovými nadšenci.

Mikropražírna by se měla dostat do obchodní sítě v únoru 2016 za částku 810 liber (asi 31 000 Kč).

Autor:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.