Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrostl na kávové plantáži, teď vymyslel první domácí pražírnu kávy

aktualizováno 
Andrew Stordy vyřešil letitý problém, jak to udělat, aby kávová zrna nestárla. Prostě tak, že si kávu upražíte doma a vždy jen takové množství, které právě potřebujete.

Stordy načichl kávou v dětství, kdy vyrůstal s otcem na kávových plantážích v zemích jako Nová Guinea, Vanuatu nebo Burundi. Dostal se tak do přímého styku s lidmi, kteří se pěstováním kávy zabývají a poznal, jak málo peněz za úrodu kávy dostávají v rámci kávové obchodní mašinérie.

Fotogalerie

To ho poznamenalo tak, že se v dospělém věku začal zabývat technologií pražení kávy a v době studií na Royal College of Art v Londýně začal vyvíjet mikropražírnu, se kterou uspěl i v rámci Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) 2012 a stal se finalistou soutěže o nejlepší produkt.

S kolegy pak začal připravovat projekt domácí mikropražírny IKAWA, kde můžete jednoduše ovlivnit proces pražení. V současné době probíhá na webu Kickstarter.com kampaň pro získání prostředků na zahájení výroby. Už má nasbírané asi tři čtvrtiny a do konce zbývá ještě skoro měsíc, takže je velmi pravděpodobné, že se mikropražírna bude skutečně vyrábět.

Pražírna se bude ovládat pomocí aplikace z tabletu či telefonu a budete mít předinstalované některé pražící profily podle odrůd káv, které IKAWA bude dodávat. Zároveň bude možné vyrobit si vlastní profily podle toho, jaké máte chuťové preference. Ty budete moci sdílet na Facebooku nebo Twitteru s podobnými kávovými nadšenci.

Mikropražírna by se měla dostat do obchodní sítě v únoru 2016 za částku 810 liber (asi 31 000 Kč).

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz