Vyrostl na kávové plantáži, teď vymyslel první domácí pražírnu kávy

  • 9
Andrew Stordy vyřešil letitý problém, jak to udělat, aby kávová zrna nestárla. Prostě tak, že si kávu upražíte doma a vždy jen takové množství, které právě potřebujete.

Stordy načichl kávou v dětství, kdy vyrůstal s otcem na kávových plantážích v zemích jako Nová Guinea, Vanuatu nebo Burundi. Dostal se tak do přímého styku s lidmi, kteří se pěstováním kávy zabývají a poznal, jak málo peněz za úrodu kávy dostávají v rámci kávové obchodní mašinérie.

To ho poznamenalo tak, že se v dospělém věku začal zabývat technologií pražení kávy a v době studií na Royal College of Art v Londýně začal vyvíjet mikropražírnu, se kterou uspěl i v rámci Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) 2012 a stal se finalistou soutěže o nejlepší produkt.

S kolegy pak začal připravovat projekt domácí mikropražírny IKAWA, kde můžete jednoduše ovlivnit proces pražení. V současné době probíhá na webu Kickstarter.com kampaň pro získání prostředků na zahájení výroby. Už má nasbírané asi tři čtvrtiny a do konce zbývá ještě skoro měsíc, takže je velmi pravděpodobné, že se mikropražírna bude skutečně vyrábět.

Pražírna se bude ovládat pomocí aplikace z tabletu či telefonu a budete mít předinstalované některé pražící profily podle odrůd káv, které IKAWA bude dodávat. Zároveň bude možné vyrobit si vlastní profily podle toho, jaké máte chuťové preference. Ty budete moci sdílet na Facebooku nebo Twitteru s podobnými kávovými nadšenci.

Mikropražírna by se měla dostat do obchodní sítě v únoru 2016 za částku 810 liber (asi 31 000 Kč).