VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

  5:00aktualizováno  5:00
U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také více než stoletou tradici každoročních průvodů i několika set čertů najednou. Opravdu nahánějí strach, vyhrožují výpraskem, řinčí řetězy. Při návštěvě domácnosti u nás naštěstí bohatě stačí jeden rohatý.

Rakouští čerti z průvodů jsou opravdu hroziví, a přestože by to pro ně mělo být tabu, nejdou pro nějakou tu ránu daleko. Kromě úlovků v podobě fotografií či videa si tedy můžete z průvodu čertů odnést i nějaké to jelito.

Mikuláš a čerti pro inspiraci

Ale zpět domů. V předvečer svatého Mikuláše opět děti čeká nadílka. Některé si dávají na balkon či za okno punčochu a čekají, jestli ji Mikuláš naplní dobrotami nebo přidá i pár kousků uhlí, aby pak s rodiči probrali, co se asi Mikulášovi na jejich chování v průběhu roku nelíbilo. 

S dalšími rodiče zajdou na některou z mikulášských akcí, k jiným přijde Mikuláš až domů.

Co možná nevíte o Mikuláši

Všichni, kteří se za něj dnes večer převléknou, by měli vést v patrnosti, že svatý Mikuláš je jedním z nejuctívanějších křesťanských svatých a je mimo jiné také patronem dětí.

Měl by k nim tedy být opravdu laskavý a štědrý. A čerta mít s sebou jen symbolicky. A nedopustit, aby kvůli němu měly děti večer strach usnout.

Koneckonců, vždyť i podle švýcarského pohádkáře Jakoba Streita má svatý Mikuláš na své náhrobní desce v jihoitalském Bari uvedeno: “Mikuláš, přítel dětí, pomocník chudých, ochránce pronásledovaných, zachránce v bouři.“

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Najdete na iDNES.cz