Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čerstvě usmažený šváb chutná jako kreveta, červi jako chipsy

aktualizováno 
Pořádá ochutnávky hmyzího menu, vysvětluje strávníkům, že jíst červy a brouky je úplně normální. A hmyzí stravu považuje kuchař Milan Václavík za jídlo budoucnosti.

Milan Václavík je šéfkuchařem v brněnské Arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů. Normálně tedy musí vařit běžná jídla, ale každých čtrnáct dní tam pořádají večery hmyzí kuchyně. Běžně připravují šest druhů hmyzu, mezi své favority řadí červa potemníka brazilského. 

Fotogalerie

Mimo to se tu připravuje několik druhů švábů, štír vietnamský a saranče stepní. „To bylo původně domovem v Africe. Jenže teď už je skoro vyžrané. Tradovalo se o něm, že zničí úrodu na celém poli. Jenže domorodci se na hejno vrhnou a sesbírají ho a dostanou do těla víc živin než z toho obilí,“ vysvětluje hmyzí aktivista.

 „A dokonce ta sarančata suší a draze jako potravu prodávají těm kmenům, jejichž pole měla tu smůlu, že je hmyzí pohroma nenavštívila,“ neodpustí si ironii. Dnes je proto saranče více vidět spíše v Asii.

Václavík si je vědomý toho, že česká legislativa zatím nezná hmyz jako kategorii potravin, proto spolupracuje s hygieniky, aby neměl při svých experimentech problémy. „Navíc mám chovatele, který mi dodává hmyz chovaný v hygienických podmínkách. Nekrmí to granulemi pro psy jako ve zverimexu, ti brouci jsou naprosto čistí,“ ujišťuje.

U pravidelně pořádaných hmyzích večerů má tu výhodu, že přicházejí lidé, kteří hmyzí menu chtějí ochutnat, anebo už měli s pojídáním hmyzu zkušenost na svých cestách po exotických zemích. Když Václavík rozbalil své „nádobíčko“ v átriu iDNES.cz, setkal se s daleko rezervovanějším přístupem. 

„Je to klasická náboženská událost. První slova jsou Ježišmarjá,“ směje se. Je však pravda, že pokud už někdo z kolegů opravdu ochutnal, musel přiznat, že smažení brouci jsou dobří. Ostatně podívejte se na video.

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami hlídající si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb.

Obecně se ví, že hmyz je stravou budoucnosti, už jen proto, že současný chov dobytka kvůli potravě je jedním z nejnehospodárnějších způsobů, jak nakrmit lidstvo. „Samozřejmě nečekám, že někdo bude někoho nutit jíst hmyz, tu bariéru v hlavě jen tak neodstraníte. Ale můžete vyrobit hmyzí moučku a přidat ji do chleba. Tím tu potravinu nesmírně obohatíte. Anebo se dělaly pokusy s tím, že do hamburgeru namleli čtyřicet procent masa z hmyzu, nikdo to na chuti nepoznal a přitom to maso bylo z hlediska výživy bomba,“ vypočítává Václavík.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.