Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čerstvě usmažený šváb chutná jako kreveta, červi jako chipsy

aktualizováno 
Pořádá ochutnávky hmyzího menu, vysvětluje strávníkům, že jíst červy a brouky je úplně normální. A hmyzí stravu považuje kuchař Milan Václavík za jídlo budoucnosti.

Milan Václavík je šéfkuchařem v brněnské Arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů. Normálně tedy musí vařit běžná jídla, ale každých čtrnáct dní tam pořádají večery hmyzí kuchyně. Běžně připravují šest druhů hmyzu, mezi své favority řadí červa potemníka brazilského. 

Fotogalerie

Mimo to se tu připravuje několik druhů švábů, štír vietnamský a saranče stepní. „To bylo původně domovem v Africe. Jenže teď už je skoro vyžrané. Tradovalo se o něm, že zničí úrodu na celém poli. Jenže domorodci se na hejno vrhnou a sesbírají ho a dostanou do těla víc živin než z toho obilí,“ vysvětluje hmyzí aktivista.

 „A dokonce ta sarančata suší a draze jako potravu prodávají těm kmenům, jejichž pole měla tu smůlu, že je hmyzí pohroma nenavštívila,“ neodpustí si ironii. Dnes je proto saranče více vidět spíše v Asii.

Václavík si je vědomý toho, že česká legislativa zatím nezná hmyz jako kategorii potravin, proto spolupracuje s hygieniky, aby neměl při svých experimentech problémy. „Navíc mám chovatele, který mi dodává hmyz chovaný v hygienických podmínkách. Nekrmí to granulemi pro psy jako ve zverimexu, ti brouci jsou naprosto čistí,“ ujišťuje.

U pravidelně pořádaných hmyzích večerů má tu výhodu, že přicházejí lidé, kteří hmyzí menu chtějí ochutnat, anebo už měli s pojídáním hmyzu zkušenost na svých cestách po exotických zemích. Když Václavík rozbalil své „nádobíčko“ v átriu iDNES.cz, setkal se s daleko rezervovanějším přístupem. 

„Je to klasická náboženská událost. První slova jsou Ježišmarjá,“ směje se. Je však pravda, že pokud už někdo z kolegů opravdu ochutnal, musel přiznat, že smažení brouci jsou dobří. Ostatně podívejte se na video.

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami hlídající si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb.

Obecně se ví, že hmyz je stravou budoucnosti, už jen proto, že současný chov dobytka kvůli potravě je jedním z nejnehospodárnějších způsobů, jak nakrmit lidstvo. „Samozřejmě nečekám, že někdo bude někoho nutit jíst hmyz, tu bariéru v hlavě jen tak neodstraníte. Ale můžete vyrobit hmyzí moučku a přidat ji do chleba. Tím tu potravinu nesmírně obohatíte. Anebo se dělaly pokusy s tím, že do hamburgeru namleli čtyřicet procent masa z hmyzu, nikdo to na chuti nepoznal a přitom to maso bylo z hlediska výživy bomba,“ vypočítává Václavík.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Najdete na iDNES.cz