Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čerstvě usmažený šváb chutná jako kreveta, červi jako chipsy

aktualizováno 
Pořádá ochutnávky hmyzího menu, vysvětluje strávníkům, že jíst červy a brouky je úplně normální. A hmyzí stravu považuje kuchař Milan Václavík za jídlo budoucnosti.

Milan Václavík je šéfkuchařem v brněnské Arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů. Normálně tedy musí vařit běžná jídla, ale každých čtrnáct dní tam pořádají večery hmyzí kuchyně. Běžně připravují šest druhů hmyzu, mezi své favority řadí červa potemníka brazilského. 

Fotogalerie

Mimo to se tu připravuje několik druhů švábů, štír vietnamský a saranče stepní. „To bylo původně domovem v Africe. Jenže teď už je skoro vyžrané. Tradovalo se o něm, že zničí úrodu na celém poli. Jenže domorodci se na hejno vrhnou a sesbírají ho a dostanou do těla víc živin než z toho obilí,“ vysvětluje hmyzí aktivista.

 „A dokonce ta sarančata suší a draze jako potravu prodávají těm kmenům, jejichž pole měla tu smůlu, že je hmyzí pohroma nenavštívila,“ neodpustí si ironii. Dnes je proto saranče více vidět spíše v Asii.

Václavík si je vědomý toho, že česká legislativa zatím nezná hmyz jako kategorii potravin, proto spolupracuje s hygieniky, aby neměl při svých experimentech problémy. „Navíc mám chovatele, který mi dodává hmyz chovaný v hygienických podmínkách. Nekrmí to granulemi pro psy jako ve zverimexu, ti brouci jsou naprosto čistí,“ ujišťuje.

U pravidelně pořádaných hmyzích večerů má tu výhodu, že přicházejí lidé, kteří hmyzí menu chtějí ochutnat, anebo už měli s pojídáním hmyzu zkušenost na svých cestách po exotických zemích. Když Václavík rozbalil své „nádobíčko“ v átriu iDNES.cz, setkal se s daleko rezervovanějším přístupem. 

„Je to klasická náboženská událost. První slova jsou Ježišmarjá,“ směje se. Je však pravda, že pokud už někdo z kolegů opravdu ochutnal, musel přiznat, že smažení brouci jsou dobří. Ostatně podívejte se na video.

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami hlídající si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb.

Obecně se ví, že hmyz je stravou budoucnosti, už jen proto, že současný chov dobytka kvůli potravě je jedním z nejnehospodárnějších způsobů, jak nakrmit lidstvo. „Samozřejmě nečekám, že někdo bude někoho nutit jíst hmyz, tu bariéru v hlavě jen tak neodstraníte. Ale můžete vyrobit hmyzí moučku a přidat ji do chleba. Tím tu potravinu nesmírně obohatíte. Anebo se dělaly pokusy s tím, že do hamburgeru namleli čtyřicet procent masa z hmyzu, nikdo to na chuti nepoznal a přitom to maso bylo z hlediska výživy bomba,“ vypočítává Václavík.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.