Když milujete šlehačku ve spreji, raději nepátrejte, co obsahuje

  1:07
Až devět éček, tedy přídatných látek, a tuky, které se hodí spíše do mýdla, obsahovaly některé z 22 rostlinných a smetanových šlehaček ve spreji, které otestovalo neziskové Občanské sdružení spotřebitelů TEST.

Část šlehaček ve spreji, které byly podrobeny testu. | foto: www.dtest.cz

Když si připravíte šlehačku tradičním způsobem, jednoduše ušleháte minimálně 30% smetanu ke šlehání. Nic víc a nic míň než 30 % tuku nepotřebuje obsahovat a je sama o sobě lahodná, přirozeně sladká i dostatečně nadýchaná.

Stačí číst obaly a máte téměř spolehlivě po chuti

Pokud ale sáhnete po šlehačce ve spreji a přečtete si na obalu, co obsahuje, nestačíte se divit: výrobci vezmou vodu, ztužené rostlinné tuky (nejen z běžných olejů, ale i z těch exotických jako je palmový či kokosový) nebo oleje (případně obojí), škrob, mléčnou bílkovinu, odstředěné mléko či sušené podmáslí a cukr.

A protože by tahle nesourodá směs nedržela sama o sobě pohromadě, přihodí jedno či více éček v podobě emulgátorů a navrch ještě jedno či více éček ze skupiny stabilizátorů. "Šlehačkovou" směs je poté potřeba ještě alespoň lehce dobarvit, aby byl výsledný dojem dokonalý, a navonět.

Pak ještě přidají oxid dusný, tedy plyn, který směs vyžene z obalu a patřičně nadýchne. "V několika rostlinných šlehačkách jsme napočítali i osm éček, s barvivem devět. Smetanové šlehačky na tom byly v tomto směru o něco lépe než ty z rostlinných tuků," říká k výsledkům testů šlehaček běžně dostupných na českém trhu (viz úvodní foto) Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.  

Když už máte jednou za čas chuť na šlehačku, nebuďte líní a raději si dopřejte čerstvě ušlehanou.

Které tuky jsou zdravější?

Právě po rostlinných šlehačkách sahají ti, co si chtějí dopřát zdání, že si vybírají to zdravější a vyhýbají se živočišným tukům. Jenže některé rostlinné tuky - a jsou to právě ty nejlevnější, po kterých výrobci sahají nejraději - jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny. A ty mimo jiné přivádějí do těla nežádoucí LDL cholesterol. Smetanové šlehačky obsahovaly až 60 % těchto kyselin, většina umělých rostlinných šlehaček dokonce až 90 % procent.

"Některé rostlinné tuky zvyšují hladinu cholesterolu v těle, ačkoli ho samy vůbec neobsahují. To je případ palmového a také kokosového oleje," uvedl Miloš Beran z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze. Oba zmíněné rostlinné tuky obsahují dokonce víc nasycených mastných kyselin než vepřové sádlo. Mají ale i své výhody: mimo jiné jsou odolné proti žluknutí, proto jsou ideální surovinou pro výrobu mýdla či saponátů - a u toho by asi také mělo zůstat.

Podle moderní vědy jsou totiž právě nasycené mastné kyseliny odpovědné za syntézu LDL cholesterolu. A vejce či živočišné tuky, které cholesterol obsahují, a proto se jich tolik bojíme, paradoxně jeho úroveň v organismu významně nezvyšují. Tak si vyberte.  

Nezapomeňme na estery MCPD

Seznam toxických látek obsažených v potravinách byl poměrně nedávno rozšířen o estery MCPD. To jsou toxické látky vznikající za určitých podmínek z neškodných sloučenin při zpracování potravin. Proto vybrané šlehačky dTest otestovaly i na obsah těchto látek. A výsledek? "Diestery 3-MCPD byly prokázány ve dvaceti testovaných šlehačkách," uvedla Rozová.

Karcinogenní látku 3-MCPD poprvé identifikovaly VŠCHT v roce 1981 v kyselých hydrolyzátech rostlinných bílkovin, které se v potravinářském průmyslu používají zejména pro zlepšení chuti a aroma polévek, omáček, salátů, masových a zeleninových pokrmů a hotových pokrmů. Od roku 2002 existuje v EU a dalších zemích pro obsah této sloučeniny hygienický limit (0,02 mg/kg), kterému se výrobci přizpůsobili inovovanou, respektive správně vedenou technologií.

V potravinách se ale 3-MCPD může vyskytovat nejenom jako volná látka, ale i vázaná ve formě esterů. "Ačkoliv zatím neexistují přímé důkazy o negativním vlivu esterů 3-MCPD obsažených v potravinách na zdraví člověka, sílí obava z jejich nepřímého účinku, neboť působením enzymů v trávicím traktu se z nich uvolňuje volný 3-MCPD. Pro posouzení rizika probíhají četné výzkumy a studie (zejména v ČR, Německu a Velké Británii) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyzval členské státy EU, aby shromažďovaly údaje o výskytu těchto škodlivin v různých potravinách. Malou troškou tak přispíváme i my," uvádí dTest.

Kompletní výsledky testů šlehaček ve spreji najdete v červencovém čísle časopisu dTest, případně za poplatek na stránkách sdružení. Jako nezisková organizace touto formou dávají dohromady finance, aby jejich testy mohly být opravdu nezávislé. Jenom prozradíme, že na prvním místě se umístily dvě smetanové šlehačky: Banket a jedna z nejlevnějších - Milbona od Lidla.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...