Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaří pivo v garáži, zásobuje už okolní hospody. Z koníčka se stal kůň

aktualizováno 
Steve Whitworth si jen tak pro radost zřídil v garáži vlastní varnu piva. Jenže vaří tak dobré pivo, že se dostal do slavného pivního průvodce a dnes zásobuje několik hospod v okolí.

Jedenačtyřicetiletý Steve Whitworth s manželkou Charlottou | foto: Profimedia.cz

Koníček, kterým je domácí vaření piva, se bývalému podnikateli Stevovi tak trochu vymkl z ruky. Když vyklízel svoji garáž a zřídil si tam varnu piva, myslel, že bude zásobovat hlavně sebe a kamarády. Jenže pak dodal několik sudů do místní hospůdky a místním štamgastům přišlo jeho pivo zajímavé.

"Bavilo mě zkoumat, jak uvařit pivo, aby lidem skutečně chutnalo. A tak jsem kamarádům a známým dával ochutnávat a jejich připomínky jsem hned uplatnil při vaření další várky. Než se dostalo pivo do současné podoby, bylo to celkem padesát pokusů," řekl pro místní deník Birmingham Mail.

Domácí minipivovar Whithword

Domácí minipivovar Whithword

Příprava na expedici

Příprava na expedici

Stalo se ale to, co nikdo nečekal. Komisaři pivního průvodce Camra´s Good Beer Guide pivo ochutnali a zařadili ho do jubilejního 40. průvodce pro rok 2013. "Náš průvodce obsahuje 4 500 komunitních hospod, kde se podává pivo vysoké úrovně," komentuje to regionální ředitel průvodce Gary Timmins. "Naše hodnocení je zcela nezávislé, jde nám o to, aby si pivaři svoji pintu piva skutečně užili," ujišťuje o tom, že u nich žádné protekční podniky nikdo nenajde.

Homebrewing

Vlastní várku piva si můžete uvařit i vy. Na internetu se prodávají soupravy pro homebrewing a suroviny potřebné k výrobě piva. Více informací najdete ZDE.

V současné době má vaření piva Steve stále jen jako koníčka, ale vzhledem k tomu, že začal zásobovat už několik hospod v regionu, stráví v garáži asi 18 hodin týdně. Má tolik zakázek, že musel zvýšit výrobu a z původních dvou hektolitrů piva týdně je tak nyní hektolitrů osm. "Už se mi dokonce stalo, že jsem musel zaměstnat pomocníky, abych to zvládl," tvrdí amatérský pivovarník.

Jeho pivo se dokonce pod značkou Whitworth objeví na festivalu piva v Nottinghamu. A pro jednu hospodu bude vařit speciál na zakázku. Ačkoliv slíbil za odměnu manželce, která mu pomáhá, romantický zájezd do Paříže, budou muset zřejmě s výletem zatím počkat.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.