Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

aktualizováno 
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné zásoby na zimu. Třeba v lahodný džem. Až si s ním v zimě potřete palačinky, vystřelí vás do chuťového nebe.

Mirabelky, jimž až na výjimky neřekneme jinak než špendlíky. Nemáte-li čas na přípravu džemu, naplňte je do mikrotenových sáčků a uložte je do mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Planě rostoucí špendlíky jsou sice o trochu drobnější než mirabelky šlechtěné, pěstované v zahradách, a nejdou od pecky. Což je nevýhoda, která však není při zpracování plodů do podoby džemu či rosolu podstatná.

Fotogalerie

Hlavní roli hraje jejich vynikající chuť, která pro někoho předčí i chuť meruněk, a možnost levného pořízení výchozí suroviny. Leckde vás nechají otrhat si keře se špendlíky zadarmo.  

Za trochu snahy v kuchyni pak získáte fajnový kořeněný džem, který najde uplatnění i při plnění dortů a rozmanitých zákusků, které s oblibou peče a zdobí nejedna hospodyňka.

Potřebné ingredience: 1 kg mirabelek (špendlíků), 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 lžička kyseliny citronové, voda dle potřeby, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, 1 pektogel, kousek čerstvého zázvoru a 50 ml tuzemského rumu. 

Kořeněný mirabelkový džem krok za krokem

Dobře vyzrálé mirabelky omyjte, nasypte je do velkého kastrolu a přidejte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a vše zalijte tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte na občasného promíchání na kaši, což bude trvat zhruba půl hodinky.

Horkou hmotu s peckami propasírujte přes hrubý cedník, pyré odvažte, vraťte do kastrolu a přidejte do něj stejné váhové množství cukru, tedy v poměru 1:1. Opět vše přiveďte k varu, ale hmotu provařte spíše jen krátce.

Než ji odstavíte, smíchejte v malé misce pektogel s trochou cukru včetně vanilkového, vmíchejte vše do ovocného základu a proveďte na chladném talířku želírovací test. Kápnete-li na něj trochu a hmota po chvilce stydnutí ztuhne, je džem hotový. Nakonec do něj ještě vmíchejte jemně strouhaný závor, tuzemák a horký džem plňte do vypařených sklenic a zavíčkujete. Sterilujte při 80 oC asi 20 minut.

Hotový džem raději ještě sterilujte

Naplněné sklenice se vyplatí sterilovat, nikoli jen zavíčkovat a nechat na utěrce dnem vzhůru vychladnout. Jemně strouhaný zázvor se totiž přidává do provařeného ovocného základu až po odstavení a bez sterilace by mohl způsobit jeho zkázu.

Další recepty na přípravu domácích džemů, marmelád či povidel najdete v srpnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz