Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

aktualizováno 
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné zásoby na zimu. Třeba v lahodný džem. Až si s ním v zimě potřete palačinky, vystřelí vás do chuťového nebe.

Mirabelky, jimž až na výjimky neřekneme jinak než špendlíky. Nemáte-li čas na přípravu džemu, naplňte je do mikrotenových sáčků a uložte je do mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Planě rostoucí špendlíky jsou sice o trochu drobnější než mirabelky šlechtěné, pěstované v zahradách, a nejdou od pecky. Což je nevýhoda, která však není při zpracování plodů do podoby džemu či rosolu podstatná.

Fotogalerie

Hlavní roli hraje jejich vynikající chuť, která pro někoho předčí i chuť meruněk, a možnost levného pořízení výchozí suroviny. Leckde vás nechají otrhat si keře se špendlíky zadarmo.  

Za trochu snahy v kuchyni pak získáte fajnový kořeněný džem, který najde uplatnění i při plnění dortů a rozmanitých zákusků, které s oblibou peče a zdobí nejedna hospodyňka.

Potřebné ingredience: 1 kg mirabelek (špendlíků), 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 lžička kyseliny citronové, voda dle potřeby, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, 1 pektogel, kousek čerstvého zázvoru a 50 ml tuzemského rumu. 

Kořeněný mirabelkový džem krok za krokem

Dobře vyzrálé mirabelky omyjte, nasypte je do velkého kastrolu a přidejte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a vše zalijte tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte na občasného promíchání na kaši, což bude trvat zhruba půl hodinky.

Horkou hmotu s peckami propasírujte přes hrubý cedník, pyré odvažte, vraťte do kastrolu a přidejte do něj stejné váhové množství cukru, tedy v poměru 1:1. Opět vše přiveďte k varu, ale hmotu provařte spíše jen krátce.

Než ji odstavíte, smíchejte v malé misce pektogel s trochou cukru včetně vanilkového, vmíchejte vše do ovocného základu a proveďte na chladném talířku želírovací test. Kápnete-li na něj trochu a hmota po chvilce stydnutí ztuhne, je džem hotový. Nakonec do něj ještě vmíchejte jemně strouhaný závor, tuzemák a horký džem plňte do vypařených sklenic a zavíčkujete. Sterilujte při 80 oC asi 20 minut.

Hotový džem raději ještě sterilujte

Naplněné sklenice se vyplatí sterilovat, nikoli jen zavíčkovat a nechat na utěrce dnem vzhůru vychladnout. Jemně strouhaný zázvor se totiž přidává do provařeného ovocného základu až po odstavení a bez sterilace by mohl způsobit jeho zkázu.

Další recepty na přípravu domácích džemů, marmelád či povidel najdete v srpnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz