Mirabelky, jimž až na výjimky neřekneme jinak než špendlíky. Nemáte-li čas na...

Mirabelky, jimž až na výjimky neřekneme jinak než špendlíky. Nemáte-li čas na přípravu džemu, naplňte je do mikrotenových sáčků a uložte je do mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

  • 33
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné zásoby na zimu. Třeba v lahodný džem. Až si s ním v zimě potřete palačinky, vystřelí vás do chuťového nebe.

Planě rostoucí špendlíky jsou sice o trochu drobnější než mirabelky šlechtěné, pěstované v zahradách, a nejdou od pecky. Což je nevýhoda, která však není při zpracování plodů do podoby džemu či rosolu podstatná.

Hlavní roli hraje jejich vynikající chuť, která pro někoho předčí i chuť meruněk, a možnost levného pořízení výchozí suroviny. Leckde vás nechají otrhat si keře se špendlíky zadarmo.  

Za trochu snahy v kuchyni pak získáte fajnový kořeněný džem, který najde uplatnění i při plnění dortů a rozmanitých zákusků, které s oblibou peče a zdobí nejedna hospodyňka.

Potřebné ingredience: 1 kg mirabelek (špendlíků), 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 lžička kyseliny citronové, voda dle potřeby, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, 1 pektogel, kousek čerstvého zázvoru a 50 ml tuzemského rumu. 

Kořeněný mirabelkový džem krok za krokem

Dobře vyzrálé mirabelky omyjte, nasypte je do velkého kastrolu a přidejte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a vše zalijte tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte na občasného promíchání na kaši, což bude trvat zhruba půl hodinky.

Horkou hmotu s peckami propasírujte přes hrubý cedník, pyré odvažte, vraťte do kastrolu a přidejte do něj stejné váhové množství cukru, tedy v poměru 1:1. Opět vše přiveďte k varu, ale hmotu provařte spíše jen krátce.

Než ji odstavíte, smíchejte v malé misce pektogel s trochou cukru včetně vanilkového, vmíchejte vše do ovocného základu a proveďte na chladném talířku želírovací test. Kápnete-li na něj trochu a hmota po chvilce stydnutí ztuhne, je džem hotový. Nakonec do něj ještě vmíchejte jemně strouhaný závor, tuzemák a horký džem plňte do vypařených sklenic a zavíčkujete. Sterilujte při 80 oC asi 20 minut.

Hotový džem raději ještě sterilujte

Naplněné sklenice se vyplatí sterilovat, nikoli jen zavíčkovat a nechat na utěrce dnem vzhůru vychladnout. Jemně strouhaný zázvor se totiž přidává do provařeného ovocného základu až po odstavení a bez sterilace by mohl způsobit jeho zkázu.

Další recepty na přípravu domácích džemů, marmelád či povidel najdete v srpnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Báječné letní zavařování a domácí konzervování.