Mísenka oranžová (Aleuria aurantia)

aktualizováno 
Zářivě oranžová mísenka je jedlá, svou barvou ale k jídlu neláká.

Mísenka oranžová | foto: Profimedia.cz

Původ jména této houby se dá odhadnout pouhým pohledem, miskovitý tvar a sytě rezavá barva – to je mísenka oranžová.

Jak vypadá

Mísenka oranžová dorůstá od dvou do deseti centimetru v průměru. Nejprve mívají kulovitý tvar, časem připomínají spíše misku s nepravidelným, na omak hladkým okrajem. Stářím se postupně zplošťuje a vlní. Povrch mísenky se zbarvuje do různých, sytých odstínů oranžové. Povrch vnitřku houby bývá tmavší a také hladší než jeho vnější strana.

Mísenka vyrůstá přímo ze země, nenajdete u ní třeň. Její plodnice je velmi tenká a jakoby vosková. Snadno se láme. Nijak výrazně nevoní, ani nechutná.

Kde a kdy roste

Mísenku oranžovou těžko přehlédnete pro její výraznou barvu. Narazíte na ni od května do října. Vyhovuje jí jílovitá či písčitá půda, proto ji najdete například u lesních cest, na loukách, v parcích, ale i v lesích. Roste spíše ve shlucích než jednotlivě.

Ačkoliv patří k jedlým houbám a dá se jíst i za syrova, moc si na ní nepochutnáte. Nevýživná mísenka se spíše bez chuti.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz