Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zasela pálivé papričky, vyrostl jedovatý lilek. Vysvětlení je prosté

  0:09aktualizováno  0:09
„Měla jsem za to, že jsem zasadila papriku. Místo červených podlouhlých plodů nám ale na několika nízkých keřících narostly v hroznech drobné černé kuličky. Uvnitř vypadají podobně jako kuličky černého rybízu, ale sladce nechutnají ani náhodou,“ obrátila se na nás čtenářka Adéla se zdánlivou záhadou.

Koupila certifikovaná semínka pálivých červených papriček, ale dočkala se hroznů černých kuliček. Vyrostl jí plevel, mírně jedovatý lilek černý. | foto: čtenářka Adéla

Semínka pocházela z hobbymarketu, ale protože Adéla nakoupila tři druhy semínek paprik, od českých i zahraničních firem, nedokáže už přesně určit inkriminovaný sáček. „Je pro mě záhada, jak se mi to povedlo vypěstovat, když jsem sázela sazenice paprik vypěstovaných ze semínek z OBI,“ konstatuje.

Fotogalerie

Místo červených pálivých papriček „sklízí“ černé kuličky velikosti černého rybízu, skrývající uvnitř bílá semínka v průsvitném slizu. „Chutnají jako vodovatá zelenina, něco mezi mdlým rajčetem a paprikou,“ popisuje pěstitelka.

Podle Adéliny fotografie i popisu poznala zahradnice Zdena Krulichová, že se jedná o lilek černý (Solanum nigrum), mírně jedovatou jednoletou rostlinu. „Je to typický plevel, kterému se daří v zelinářských zahradách i na brambořištích. Jen pozor na plody, které jsou mírně jedovaté,“ upozorňuje, že hlavně malé děti by si mohly drobné černé plody splést třeba s nějakým oblíbeným ovocem.

Jak se ovšem semínka plevele dostala do sáčku místo semen certifikované odrůdy paprik?

Podle semenáře Petera Gajdoština se nabízejí dvě varianty vysvětlení. A zda chyba vznikla na straně semenářské firmy nebo pěstitelky, lze už dnes rozklíčovat jen těžko. Semínka i malé rostlinky paprik či plevelného lilku jsou totiž téměř k nerozeznání, a to nejen pro laika.

Nelze vyloučit, že chyba vznikla na straně dodavatele. „Lilek černý je plevel, který se běžně vyskytuje v semenářských porostech. Je i podobně vzrůstný jako papriky, takže pokud byl semenářský porost sklízen strojově, mohla se semínka lilku dost dobře dostat mezi semínka paprik. Jsou v podstatě stejná, takže není v lidských silách je od semínek paprik rozeznat,“ vysvětluje Peter Gajdoštin.

Jeho kolegové semenáři v tom ale mohou být i úplně nevinně. „Rostlinky se ze semínek běžně předpěstovávají v substrátu, do kterého je přimíchán kompost. A kompostuje se kdeco, jak biologický odpad z kuchyně, tak odpad ze zahrady. Je tedy docela dobře možné, že pěstitelce vyklíčilo semínko plevelného lilku pocházející právě ze substrátu a sazeničku opečovávala v domnění, že jde o požadovanou papriku,“ nabízí odborník velmi prosté vysvětlení.

Máte podobnou zkušenost? Také vám ze zakoupených certifikovaných semínek vyrostlo něco jiného, než avizovali na obalu?

celkem hlasů: 2000

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 15. září 2016. Anketa je uzavřena.

Nikdy se mi to nestalo, vždy vyrostlo to, co mělo. 972
Ano, dokonce několikrát. 805
Stalo se mi to jednou, jinak byla se zakoupenými semínky vždy spokojenost. 223
Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.