Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo řízku si dejte brouky, jsou zdravější, pobízejí odborníci

Vědci tvrdí, že by hmyz mohl v budoucnu nahradit třeba tatarák, řízek nebo ryby. Cvrčci či švábi se i u nás stávají delikatesou. A co víc, jsou zdraví.

Pozřít hmyz je pro mnohé nepředstavitelná představa | foto: Radek Miča, MAFRA

Odborníci uvádějí, že existuje asi 1 800 druhů jedlého hmyzu, většina se konzumuje ve stadiu larvy či kukly. K jídlu se využívá zhruba ve 120 zemích světa. Nejméně v Severní Americe a v Evropě.

Hmyz by mohl nahradit maso

"Nebýt předsudků, hmyz by se mohl klidně stát ideální potravinou. Jeho bílkovina se podobá bílkovině kuřecího masa, proto může být skvělým zdrojem aminokyselin. Kvalita tuku hmyzu je zase srovnatelná s tukem mořských ryb, navíc jsou v jeho těle také minerály a chitin, který je obdobou vlákniny," říká odborná asistentka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Marie Borkovcová

V Česku se zatím jako krmivo chovají malí a velcí mouční červi, cvrčci stepní, k dostání jsou i sarančata a švábi, ovšem jako potravina tu hmyz uznaný není. Přesto jím historicky nejsme až tak nedotčeni - dřív se u nás hlavně na venkově hmyz pojídal. Vytěsnil ho až nadbytek potravin, město a s ním představa, že kde je hmyz, tam je nečisté místo. Odtud pak pochází náš blok. Přesto se ještě za první republiky objevují hmyzí recepty, například na chroustovou polévku.

Chroustová polévka

Recept z roku 1920 pro 6 osob:

1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej kořínkovou zeleninu, kmín, trochu soli a 1/4 hod. vař. Pak udělej ze 6 dkg másla a 6 dkg mouky bledou zásmažku a nechej v ní zapěnit jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakloktej polévku 2 žloutky a 6 lžícemi husté smetany.

Jak vlastně chutnají

V plastových krabičkách na stole se to jen hemží: míhají se tu nožky a tykadla sarančat, švábi se melou, cvrčci cvrkají, červi jemně šustí. Asi třícentimetroví tlustí mouční červi, larvy brouka Zophobas morio, potemníka brazilského, vypadají tak, že mi začíná jít mráz po zádech. Tohle mám ochutnat? Vzít do pusy a sníst?

A tak jdeme ochutnat. Na stole pracovny doktorky Borkovcové se objevují sušení červi, vzápětí je kuchař Petr Ocknecht připraví i smažené. Křupnou, ale nic. "Když kousnete do masa, má to chuť, hmyz ji má však velmi jemnou nebo téměř žádnou. Člověk hledá svalovinu, ale tady není," vysvětluje Borkovcová. Dojem je zvláštní – kůže je jako slupka z popcornu, chuť je jemně chlebová.

To sušený trubčí plod je jiná dobrota: nasládlá, je cítit po medu a plástvi, něco mezi měkkým oříškem a hrozinkou.

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

"Hmyz můžete kandovat, sušit, péct... Mění chuťové vlastnosti pokrmu jen jemně – je trochu jako cuketa," říká kuchař Ocknecht. V brněnské restauraci, kde donedávna působil, nabízeli i hmyzí menu. "Jezdili na něj lidé až ze Slovenska," tvrdí.

Na pánvi se mezitím smaží v másle červi, pak přicházejí na řadu cvrčci. V rámci kuchařských příprav člověk ztrácí zábrany, už vůbec necítím odpor, skoro se těším, jaké to bude.

"Pro mě byl nejhorší první šváb. S tím jsem měl problém, ale teď už jím všechno, naopak bych si nedal třeba býčí žlázy," tvrdí Ocknecht.

A už je tu první porcička: malí i velcí červi nám chutnají víc než sušení, okořenění jsou vážně fajn, proč je nekřupat třeba k vínu. Zophobas s česnekem je docela lahůdka. Cvrček je jemný, trochu připomíná houby. A vůbec to není špatné.

Jak usmažit larvy

Smažené larvy

Larvy bource morušového se dají smažit na másle či na oleji, mohou se jemně kořenit, samy o sobě mají mírně slanou chuť. Jejich tělo je vláčné, uvnitř moučnaté, navíc překvapivě syté, trochu připomínají kešu oříšky. První kousky chutnaly, pak už moučnatost začala vadit, nebo si tělo uvědomilo, že na exotické pokrmy by si měl organismus zvykat postupně. Kuchař larvy okořenil česnekem a bylinkami a přidal do salátu mizuno, dozdobil jedlými květy. Zajímavé. A rada sommeliéra navíc: vyzkoušejte s mladým vínem odrůdy Müller Thurgau.

Čtěte v dnešní MF DNES

Jak chutná šváb, saranče nebo další potraviny, které si někteří lidé oškliví? A proč máme s některými jídly problém? Čtěte v dnešní MF DNES v magazínu Víkend.

.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...