Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na mistrovství v otevírání ústřic skončili dva kuchaři v krvi

aktualizováno 
Nechal jsem se kolegy vyhecovat a přihlásil se na mistrovství republiky v otevírání ústřic. Odešel jsem z pódia bez zranění, ale kdyby to nebylo v novinářské kategorii a měl jsem jich otevřít 30 jako profesionálové, určitě skončím v krvi, podobně jako dva ze soutěžících.

"Tam musíš jít, když jsi teď ten kuchařský učeň," škádlily mě v redakci kolegyně. Netušily, že jsem v životě ústřice nejenže nikdy neotevíral, ale dokonce ani nejedl. A upřímně řečeno mě to ani neláká. Ale každý námět na článek se počítá, tak proč to nezkusit.

Pořadatelé nás nenechali na holičkách. V pátek v šest ráno jsem stepoval před Makrem na Černém Mostě a čekal, až si mě vyzvedne Roman Romaniuk z oddělení ryb, aby mi ukázal, jak na ústřici vyzrát a dostat se jí na tělo.

Závody v otevírání ústřic sledovalo zaplněné Staroměstské náměstí.
První úraz, já stojím v pozadí a zatím je mi ještě do smíchu.

Vyfasoval jsem drátěnou rukavici, jen proto jsem skončil bez úrazu. Jeden z profesionálů ale neměl takové štěstí, pro něj závod skončil v nemocnici šitím.

Když jsem se potýkal s první z nich, měl jsem pocit, že je to mimo lidské možnosti. Když ale člověk najde tu správnou dírku, může se to podařit. Ovšem bylo mi jasné, že svým tempem se nikdy nemohu ani zdaleka přiblížit k českému rekordu, který u nás drží Václav Frič. Otevřel jich třicet za tři minuty a jednu vteřinu.

Hnusná zima, vítr a déšť

Vzorně oblečený do kuchařského rondonu jsem se v sobotu odpoledne klepal zimou na Staroměstském náměstí, kde Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, organizátora mistrovství, registroval závodníky. To mi ještě bylo hej, vlastně jsem se podobal ostatním soutěžícím profíkům. To ale bylo asi tak jediné, co mě s nimi spojovalo.

22 fotek v galerii

My novináři jsme vyfasovali drátěnou rukavici, abychom si nezapíchli nůž do levé ruky, kterou se ústřice při otevírání drží. Než skončilo oficiální mistrovství a začala novinářská soutěž, klepal jsem se už zimou jako ratlík a nadával si, proč jsem si vymyslel kuchařský obleček. Pod rondonem jsem měl jen tenké tričko, místo abych byl pěkně v civilní teplé bundě jako ostatní novináři.

"Tak to nedám, zvlášť s takto prokřehlýma rukama," bylo mi jasné předem. Navíc když jsem si ve startovní listině přečetl jména ostatních novinářů – většina z nich byla ze specializovaných gurmánských časopisů. A my jsme ve škole teprve u obyčejných omáček.

A podle toho jsem i dopadl: skončil jsem hluboko v závodním poli. Zato jsem ale dostal čestný diplom. Z novinářů byl nakonec první Libor Ševčík z Literárních novin, podle slov Romana Vaňka celoživotní kulinář.

Poprvé zvítězila žena

Tempo ostrých závodů bylo ďábelské, zúčastnili se i zkušení matadoři: Václav Frič i loňský vítěz Tomáš Hladík. Letošní výsledek byl ale překvapivý. Poprvé v historii zvítězila žena, Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasiliero. Jak by jí bylo možné konkurovat? "Denně jich v práci otevřu tak dvě stě," přiznala intenzivní trénink během pracovní doby.

Jak se soutěžilo

Patnáct soutěžících otevíralo ústřice typu Belon, které se sice složitěji otevírají, ale lépe chutnají než větší typ Fine de Claires.

Porota hodnotila rychlost, úpravu i čistotu otevření a největší počet správně otevřených kusů. Ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená.

Rozesmátá vítězka Eliška si kovovou rukavici oblékla, proto dokončila soutěž bez zranění. "V práci ji používám také, ale jen tehdy, když dělám větší várku. Když mám jenom nějakých pět šest kousků, jsem líná ji navlékat," přiznala se.

Že se to nemusí vyplatit, dokázali hned dva ze soutěžících, které pořadatelé odvezli do nemocnice na šití. "Z Nemocnice na Františku mi hlásí, že tam mají čtyři zraněné maratonce a dva pořezané otvírače ústřic," hlásil Roman Vaněk plnému Staroměstskému náměstí, které přišlo povzbuzovat závodníky.

Přihlížející mohli ústřice i ochutnat. Všechny otevřené lastury se na tácech roznášely mezi diváky. Na skromném hloučku zájemců ale bylo vidět, že u nás zatím nejsme na takovou exotiku zvyklí.

Vítězka bude Česko reprezentovat na světovém mistrovství, které se pravidelně koná v Irsku ve městě Galway. Letos to bude od 28. do 30. září.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.