Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místy jsme hazardovali se zdravím, přiznal mistrovský chilližrout

  13:08aktualizováno  13:08
Jako vinaři mají své vinobraní, tak i pěstitelé chilli papriček mají své chillibraní. Aby se u toho nenudili, pořádají přitom i soutěž o největšího chilližrouta. Finále bylo drsné, závodníci se nejen potili, ale většinou i zvraceli.

Soutěž proběhla v sobotu v Brně v areálu koupaliště Riviéra. Mistrovství České a Slovenské republiky 2014 se letos se zúčastnilo 54 soutěžících.

Fotogalerie

Pořadatelé jim připravili v několika kolech omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí pocit nejen v ústech, měl v jednotlivých soutěžních kolech vzrůstající tendenci. V počátečním kole to byla omáčka přibližně 5x pálivější než známé tabasco, ve finálních kolech se dostali přes pálivější, než je obranný pepřový sprej.

„Když spolknete ten nejpálivější extrakt, tak to už asi s ničím nejde přirovnat. Má to hustou konzistenci, je to příšerně hořké a smradlavé, prostě nechutné,“ popisoval vítěz Vojta Ambros, který ve finále zkonzumoval extrakt o síle 6 400 000 jednotek SHU. „Jíst tak extrémně silné koncentráty už hraničí s hazardem,“ přiznal upřímně.

SHU a kapsaicin

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je produkován jako sekundární metabolit chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub.

Zdroj: Wikipedia

Pro srovnání, při nedávném mezinárodní klání v Berlíně se vítěz „propracoval“ až k neuvěřitelné hodnotě 7,7 milionu jednotek (více o soutěži zde). Čistý kapsacain má 16 milionů jednotek.

„Myslím, že to soutěžící měli opravdu těžké a v nejvyšších kolech rozhodovala hlavně vůle a motivace za tento stůl usednout,“ říká jeden z pořadatelů akce Petr Klemeš. Zatímco mnozí tvrdí chlapi odpadali už po prvních kolech, mezi sedmi finalisty byla letos i mladá křehká žena, která se tvářila, jako když pojídá pálivé papričky denně. Držela se na čtvrté pozici, nakonec odpadla i ona. „Dala jsem si cíl do desátého místa, takže jsem spokojená,“ odpovídala na kameru v okamžiku, kdy jsme ji zastihli už znovu usmívající se.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz