Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Máma lítá se synem na břiše mezi lany, táta je za osobního strážce

aktualizováno 
Mládě gibona stříbrného, první narozené v České republice, se má čile k světu. Zejména díky vzornému chování svých rodičů, kteří mají nakoukanou správnou péči o mládě z rodných skupin. Alangalang díky tomu krásně zvládla jak porod, tak následnou péči o mládě, a Flip na svoji partnerku se synem vzorně dohlíží.

Giboni stříbrní, pocházející z indonéského ostrova Jáva, se v zoologických zahradách u nás poprvé objevili loni na sklonku podzimu, a to v Zoo Praha a v Zoo Zlín - Lešná. Desetiletý samec Flip přicestoval z Mnichova, stejně stará samice Alangalang z britského Howlets (více o jejich příchodu do Prahy, včetně videa z jejich vzájemného seznamování, zde).

Nejprve se seznamovali zhruba týden přes mříže a reagovali na sebe od počátku natolik dobře, že chovatelé mohli jejich výběhy propojit.  

Giboní rodinka v Zoo Praha

„Zvířata se hned začala očichávat, objímat a během prvních pár minut už se pářila. A vzhledem k tomu, že doba březosti u gibonů je sedm měsíců, je jasné, že Alangalang zabřezla během některého z prvních pokusů o páření hned na počátku jejich soužití,“ popsal u výběhu giboního páru s dvoutýdenním mládětem kurátor primátů Vít Lukáš (o narození prvního mláděte gibona stříbrného v historii českých i slovenských zoo čtěte zde). 

Mládě se má čile k světu, zvídavě začíná z mámina břicha pokukovat po okolí a chovatelům se už podařilo zahlédnout, že jde pravděpodobně o samečka. Vzhledem k tomu, že giboni žijí a odchovávají svá mláďata v páru, nehraje roli, jestli se narodila samička nebo sameček. To bývá problém spíš u goril, které žijí v harémech, takže samci přebývají - obě pohlaví se totiž rodí zhruba v poměru 1:1.

„U těchto gibonů jsme tedy šťastní za každé zdravé mládě, bez ohledu na pohlaví, protože se jedná o vzácný ohrožený druh. V přírodě zbývá zhruba dva a půl tisíce jedinců a v lidské péči jich žije pouze kolem šedesáti. Pro záchovný program tak bude skvělé, pokud se odchov podaří i kolegům ve Zlíně, se sestrou Flipa a bratrem Alangalang,“ vysvětluje Lukáš, o jak vzácné mládě se jedná. 

Alangalang mládě pravidelně kojí i čistí, od prvního dne s ním chodí i do venkovního výběhu, kde s ním poletuje nad zemí mezi lany a v korunách stromů. „Mládě má skvělý sací i úchopový reflex, takže nejenže dobře pije od mámy, ale také je schopno se jí pevně držet. Máma ho sice při letu na svém břiše jistí jednou nohou, ale kdyby se nedokázalo samo udržet, spadne,“ konstatuje kurátor.

Ve vzduchu svého malého syna samice jistí nadzvednutým kolenem.
Samice Alangalang se svým prvorozeným mládětem od prvního dne po porodu skáče...
Táta Flip jako osobní strážce

Takto Alangalang poletuje po výběhu s mládětem na břiše, vpravo dohlížející samec Flip.

I otec Flip se chová úžasně, je znát, že má přirozené chování odkoukané ze své rodiny a samici s mládětem jen pečlivě hlídá zpovzdálí. „Jen si teď na něj chovatelé musejí dávat větší pozor a nelze ho kontaktně krmit uvnitř ubikace. Venku nás na bezpečnou vzdálenost trpí. U Alangalang - samozřejmě po pár dnech klidu po porodu - se ovšem opět snažíme v expozici dodržovat normální režim, tedy s úklidem, krmením a zaléváním rostlin. Problém s tím nemá, je na nás zvyklá a naprosto nám důvěřuje. A mládě už po nás zvědavě pokukuje.“

V Troji o sobě dávají giboni vědět zpěvem

O giponech stříbrných se říká, že jsou si páry celý život věrné, což není u většiny zvířat vůbec běžné. „Stoprocentní to ale není ani u nich. Je doloženo, že si také umějí být nevěrní, nebo se jako pár rozejdou a najdou si nové partnery. Důvody neznáme, ale zřejmě si v něčem nesednou a každý si založí novou rodinnou skupinu s někým jiným,“ vysvětluje kurátor.

U páru chovaného v Zoo Praha je vše na nejlepší cestě, aby se giboní rodinka rozrůstala, takže je šance, že zhruba tak za dva a půl roku by mohlo do skupiny přibýt další mládě. Už teď si své teritorium na Opičích ostrovech ve spodní části zoo pěkně hlídají a dávají o sobě vědět svým typickým zpěvem. Poslechněte si, jak si Alangalang po ránu prozpěvovala zhruba týden před porodem:





Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.