Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Máma lítá se synem na břiše mezi lany, táta je za osobního strážce

aktualizováno 
Mládě gibona stříbrného, první narozené v České republice, se má čile k světu. Zejména díky vzornému chování svých rodičů, kteří mají nakoukanou správnou péči o mládě z rodných skupin. Alangalang díky tomu krásně zvládla jak porod, tak následnou péči o mládě, a Flip na svoji partnerku se synem vzorně dohlíží.

Giboni stříbrní, pocházející z indonéského ostrova Jáva, se v zoologických zahradách u nás poprvé objevili loni na sklonku podzimu, a to v Zoo Praha a v Zoo Zlín - Lešná. Desetiletý samec Flip přicestoval z Mnichova, stejně stará samice Alangalang z britského Howlets (více o jejich příchodu do Prahy, včetně videa z jejich vzájemného seznamování, zde).

Nejprve se seznamovali zhruba týden přes mříže a reagovali na sebe od počátku natolik dobře, že chovatelé mohli jejich výběhy propojit.  

Giboní rodinka v Zoo Praha

„Zvířata se hned začala očichávat, objímat a během prvních pár minut už se pářila. A vzhledem k tomu, že doba březosti u gibonů je sedm měsíců, je jasné, že Alangalang zabřezla během některého z prvních pokusů o páření hned na počátku jejich soužití,“ popsal u výběhu giboního páru s dvoutýdenním mládětem kurátor primátů Vít Lukáš (o narození prvního mláděte gibona stříbrného v historii českých i slovenských zoo čtěte zde). 

Mládě se má čile k světu, zvídavě začíná z mámina břicha pokukovat po okolí a chovatelům se už podařilo zahlédnout, že jde pravděpodobně o samečka. Vzhledem k tomu, že giboni žijí a odchovávají svá mláďata v páru, nehraje roli, jestli se narodila samička nebo sameček. To bývá problém spíš u goril, které žijí v harémech, takže samci přebývají - obě pohlaví se totiž rodí zhruba v poměru 1:1.

„U těchto gibonů jsme tedy šťastní za každé zdravé mládě, bez ohledu na pohlaví, protože se jedná o vzácný ohrožený druh. V přírodě zbývá zhruba dva a půl tisíce jedinců a v lidské péči jich žije pouze kolem šedesáti. Pro záchovný program tak bude skvělé, pokud se odchov podaří i kolegům ve Zlíně, se sestrou Flipa a bratrem Alangalang,“ vysvětluje Lukáš, o jak vzácné mládě se jedná. 

Alangalang mládě pravidelně kojí i čistí, od prvního dne s ním chodí i do venkovního výběhu, kde s ním poletuje nad zemí mezi lany a v korunách stromů. „Mládě má skvělý sací i úchopový reflex, takže nejenže dobře pije od mámy, ale také je schopno se jí pevně držet. Máma ho sice při letu na svém břiše jistí jednou nohou, ale kdyby se nedokázalo samo udržet, spadne,“ konstatuje kurátor.

Ve vzduchu svého malého syna samice jistí nadzvednutým kolenem.
Samice Alangalang se svým prvorozeným mládětem od prvního dne po porodu skáče...
Táta Flip jako osobní strážce

Takto Alangalang poletuje po výběhu s mládětem na břiše, vpravo dohlížející samec Flip.

I otec Flip se chová úžasně, je znát, že má přirozené chování odkoukané ze své rodiny a samici s mládětem jen pečlivě hlídá zpovzdálí. „Jen si teď na něj chovatelé musejí dávat větší pozor a nelze ho kontaktně krmit uvnitř ubikace. Venku nás na bezpečnou vzdálenost trpí. U Alangalang - samozřejmě po pár dnech klidu po porodu - se ovšem opět snažíme v expozici dodržovat normální režim, tedy s úklidem, krmením a zaléváním rostlin. Problém s tím nemá, je na nás zvyklá a naprosto nám důvěřuje. A mládě už po nás zvědavě pokukuje.“

V Troji o sobě dávají giboni vědět zpěvem

O giponech stříbrných se říká, že jsou si páry celý život věrné, což není u většiny zvířat vůbec běžné. „Stoprocentní to ale není ani u nich. Je doloženo, že si také umějí být nevěrní, nebo se jako pár rozejdou a najdou si nové partnery. Důvody neznáme, ale zřejmě si v něčem nesednou a každý si založí novou rodinnou skupinu s někým jiným,“ vysvětluje kurátor.

U páru chovaného v Zoo Praha je vše na nejlepší cestě, aby se giboní rodinka rozrůstala, takže je šance, že zhruba tak za dva a půl roku by mohlo do skupiny přibýt další mládě. Už teď si své teritorium na Opičích ostrovech ve spodní části zoo pěkně hlídají a dávají o sobě vědět svým typickým zpěvem. Poslechněte si, jak si Alangalang po ránu prozpěvovala zhruba týden před porodem:




Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...



Najdete na iDNES.cz