Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mladým houbám se v teplém počasí nedaří, trápí je i hmyz

  7:59aktualizováno  7:59
Současná vedra nesvědčí regenerujícímu podhoubí. Lepší úrodu hub lze očekávat až s příchodem deštivějšího a chladnějšího počasí.

Skončila srpnová houbová vlna, teď podhoubí potřebuje zregenerovat.

"Tohle období asi houbaře moc nepotěší. Po výborné vlně v minulých týdnech potřebovalo podhoubí zregenerovat, což se mu ale v tomhle počasí těžko podaří. Vyžaduje totiž hlavně vlhko," řekl jednatel České mykologické společnosti Aleš Vít s tím, že v současné době na tom budou o něco lépe hlavně houbaři na Moravě.

V lesích je nyní hodně přestárlých hub, které houbaři nenašli. Mladé houby zase trápí parazité. Těm se v tomto počasí daří skvěle, a proto je mnoho mladých hub červivých. "Rozhodně se ale nedá říct, že by dobré houby nerostly vůbec. Jen to nebude žádná plošná záležitost. Košíky houbařů budou v těchto dnech po návratu z lesa většinou plné jen z půlky," podotkl Vít.

V lese se podle něj i přes nepříliš příznivé podmínky dají nalézt běžné houby jako jsou hřiby, lišky, křemenáče, kozáky nebo holubinky. "Rostou ale i mykologicky zajímavé houby, jako je hřib příživný nebo rovetka pýchavkovitá. V lesích jsou samozřejmě i houby jedovaté. Jako příklad uvedu muchomůrku zelenou nebo závojenku olovovou," dodal Vít.

Lepších podmínek by se prý houbaři mohli dočkat už od příštího týdne, kdy se má podle meteorologů ochladit a dešťové přeháňky nebudou nijak výjimečné.

Autoři:
Témata: Jedlé, Houby

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz