Zkuste skvělé rychlokvašky, zůstanou v nich cenné vitaminy i enzymy

Mléčným kvašením se upravuje čerstvá zelenina jako okurky, zelí, papriky a další. Na rozdíl od konzervace vysokými teplotami získáte pochoutku, v níž jsou zachované enzymy i vitaminy.
Okurky naložíte, necháte deset dní kvasit a můžete se s chutí zakousnout...

Okurky naložíte, necháte deset dní kvasit a můžete se s chutí zakousnout... | foto: Profimedia.cz

Mléčné kvašení je známé více než 2 000 let, svůj původ má někde v kavkazských zemích, kde se ostatně dodnes dělají nejrůznější kysané krajové speciality.

Rychlokvašky krok za krokem, za 10 dní si budete pochutnávat

Každý výrobce kvašáků má svůj recept, o kterém tvrdí, že je nejlepší. Vše záleží na individuální chuti. Nutné jsou pouze okurky, voda a sůl. Čím okurky dále vylepšíte, je na vás. V redakci magazínu DOMA vyzkoušeli variantu na snímcích a byli nadšeni: lahev rychlokvašek byla prázdná hodně rychle. 

Potřebné ingredience: nakladačky, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy,...
Okurky umyjte, nechte pár hodin ve studené vodě a každou na několika místech...
Kopr a chilli papričky opláchněte, česnek oloupejte.

Potřebné ingredience: okurky, voda, sůl, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy a chilli papričky. Můžete ale také experimentovat a podle své chuti přidat také křen, cibuli, mrkev, celer, petržel, listy černého rybízu, nové koření, pepř, bobkový list či hořčičné semínko.

Okurky omyjte, nechte pár hodin namočené ve studené vodě a každou na několika místech propíchejte vidličkou. Vinné listy oddělte od větviček a vyperte je ve studené vodě stejně jako kopr a chilli papričky, česnek oloupejte.

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy....
Vodu přiveďte k varu, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli.
Naskládané okurky zalijte horkým nálevem a zatižte je, aby zůstaly potopené....

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy, chilli papričkami a stroužky česneku. Mezitím si přiveďte k varu vodu na nálev, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli. Pak okurky horkým nálevem zalijte a zatižte je, aby zůstaly potopené. Uložte na tmavé místo, vyčkejte 10 dní a můžete hodovat.

Jak probíhá mléčné kvašení a co umí

Kvasící proces probíhá následovně: sůl, která se k zelenině přidává, naruší buněčné stěny a odebírá z nich vodu a cukr, působením bakterií mléčného kvašení se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou. Je však potřeba dodržet určité zásady.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Recepty na tradiční bílé i červené kysané zelí, pikantní pickles i chutnou červenou řepu.

Všechna zelenina musí být dobře očištěná a musí se ukládat do pečlivě vymytých nádob. Krouhané zelí a různé krájené mixy je potřeba udusávat, abyste vytlačili vzduch a uvolnila se tak buněčná šťáva. Je-li šťávy málo, lze ji doplnit 1,5% roztokem kuchyňské soli.

Jestliže byla zelenina před nakládáním tepelně upravena, přidává se mléčný zákvas, popřípadě syrovátka. Naložená zelenina musí být neustále potopena, jinak se zkazí. Proto se nádoby zatěžkávají.

Vytvoří-li se na povrchu pěna nazývaná křís, odstraňuje se a doplňuje se solný roztok. Doba kvašení záleží na teplotě, při 15 °C proběhne kysání za 3 až 4 týdny, při 20 °C už do týdne. Vykvašená zelenina se skladuje při teplotě mezi 0 až 10 °C a je potřeba ji průběžně kontrolovat. Nesmí zmrznout. Chcete-li dosáhnout delší trvanlivosti, je možné vykysanou zeleninu sterilizovat.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...