Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste skvělé rychlokvašky, zůstanou v nich cenné vitaminy i enzymy

aktualizováno 
Mléčným kvašením se upravuje čerstvá zelenina jako okurky, zelí, papriky a další. Na rozdíl od konzervace vysokými teplotami získáte pochoutku, v níž jsou zachované enzymy i vitaminy.

Okurky naložíte, necháte deset dní kvasit a můžete se s chutí zakousnout... | foto: Profimedia.cz

Mléčné kvašení je známé více než 2 000 let, svůj původ má někde v kavkazských zemích, kde se ostatně dodnes dělají nejrůznější kysané krajové speciality.

Rychlokvašky krok za krokem, za 10 dní si budete pochutnávat

Každý výrobce kvašáků má svůj recept, o kterém tvrdí, že je nejlepší. Vše záleží na individuální chuti. Nutné jsou pouze okurky, voda a sůl. Čím okurky dále vylepšíte, je na vás. V redakci magazínu DOMA vyzkoušeli variantu na snímcích a byli nadšeni: lahev rychlokvašek byla prázdná hodně rychle. 

Potřebné ingredience: nakladačky, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy,...
Okurky umyjte, nechte pár hodin ve studené vodě a každou na několika místech...
Kopr a chilli papričky opláchněte, česnek oloupejte.

Potřebné ingredience: okurky, voda, sůl, kopr, česnek, vinné listy, višňové listy a chilli papričky. Můžete ale také experimentovat a podle své chuti přidat také křen, cibuli, mrkev, celer, petržel, listy černého rybízu, nové koření, pepř, bobkový list či hořčičné semínko.

Okurky omyjte, nechte pár hodin namočené ve studené vodě a každou na několika místech propíchejte vidličkou. Vinné listy oddělte od větviček a vyperte je ve studené vodě stejně jako kopr a chilli papričky, česnek oloupejte.

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy....
Vodu přiveďte k varu, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli.
Naskládané okurky zalijte horkým nálevem a zatižte je, aby zůstaly potopené....

Okurky skládejte do větší sklenice a prokládejte je vinnými a višňovými listy, chilli papričkami a stroužky česneku. Mezitím si přiveďte k varu vodu na nálev, na litr vody přidejte 1 až 2 lžíce soli. Pak okurky horkým nálevem zalijte a zatižte je, aby zůstaly potopené. Uložte na tmavé místo, vyčkejte 10 dní a můžete hodovat.

Jak probíhá mléčné kvašení a co umí

Kvasící proces probíhá následovně: sůl, která se k zelenině přidává, naruší buněčné stěny a odebírá z nich vodu a cukr, působením bakterií mléčného kvašení se některé sacharidy přemění na kyselinu mléčnou. Je však potřeba dodržet určité zásady.

Čtěte ve středu

Mléčné kvašení v zelenině zachová cenné enzymy i vitamíny.

Recepty na tradiční bílé i červené kysané zelí, pikantní pickles i chutnou červenou řepu.

Všechna zelenina musí být dobře očištěná a musí se ukládat do pečlivě vymytých nádob. Krouhané zelí a různé krájené mixy je potřeba udusávat, abyste vytlačili vzduch a uvolnila se tak buněčná šťáva. Je-li šťávy málo, lze ji doplnit 1,5% roztokem kuchyňské soli.

Jestliže byla zelenina před nakládáním tepelně upravena, přidává se mléčný zákvas, popřípadě syrovátka. Naložená zelenina musí být neustále potopena, jinak se zkazí. Proto se nádoby zatěžkávají.

Vytvoří-li se na povrchu pěna nazývaná křís, odstraňuje se a doplňuje se solný roztok. Doba kvašení záleží na teplotě, při 15 °C proběhne kysání za 3 až 4 týdny, při 20 °C už do týdne. Vykvašená zelenina se skladuje při teplotě mezi 0 až 10 °C a je potřeba ji průběžně kontrolovat. Nesmí zmrznout. Chcete-li dosáhnout delší trvanlivosti, je možné vykysanou zeleninu sterilizovat.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz