Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mléčný koktejl se zeleným čajem povzbudí. I grapefruitový je bomba

aktualizováno 
Povzbuzení plné vitaminů a antioxidantů v teplém nápoji se uprostřed zimy hodí. Varianta s grapefruitovou šťávou je zase ohromně osvěžující. Svěže zelená barva, lahodná chuť a povzbuzující účinek pak jsou společné oběma koktejlům, které připravíte z kvalitního zeleného čaje.

Mléčný koktejl s práškovou matchou a koktejl se zeleným čajem sencha, ovocnou šťávou a sekanými lístky bylinek | foto: Profimedia.cz

Japonský listový čaj drcený na ten nejjemnější prášek se dá v kuchyni využít jako přísada mnoha způsoby. Například do jídel a koktejlů.

Fotogalerie

Už jsme vyzkoušeli, jak se připravuje a chutná zmrzlina ze zeleného čaje. Příprava je kupodivu jednoduchá a výsledek velmi lahodný a osvěžující (viz VIDEO: Luxusní zmrzlina ze zeleného čaje. Kdo si lízne, nechce jinou).   

S trochou fantazie tak člověk není omezen jen na klasickou přípravu čajového nálevu. Dá se experimentovat i s louhováním čaje v chladné vodě či alkoholu.

Mléčný koktejl s matchou (Matcha Smoothie)

Potřebovat budete lžičku japonského mletého zeleného čaje matcha, 1 šálek sójového mléka (může být i bio, použít se případně dá i kvalitní kravské mléko), lžička javorového sirupu a podle chuti bílého rumu (měly by stačit 2 lžičky).

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

Mléčný koktejl se zeleným čajem matcha povzbudí.

V malém množství převařené, mírně zchlazené horké vody (ideálně by měla mít 60 až 80 °C) našlehejte japonskou bambusovou metličkou chasen (čti časen) lžičku jemného zeleného prášku čaje matcha. Nemáte-li bambusovou metličku, našlehání byste měli zvládnout i s metličkou silikonovou, zdaleka s ní ale nevytvoříte tak jemnou a bohatou pěnu. 

Pak ohřejte sójové mléko, přidejte javorový sirup, bílý rum a nakonec přilijte i matchu. Vše promíchejte v šejkru a podávejte ve skle jako pěnivý koktejl.

Grapefruitový koktejl s čajem sencha (Sencha Grep Shot)

Japonský zelený čaj sencha má podobu tenkých jehliček, je tmavě zelený a nejkvalitnější je ten ručně zpracovaný. Během zpracování se lístky napaří, aby se zastavila oxidace a svinou se do tvaru jehliček.

Na koktejl budete potřebovat 2 lžičky sekaného japonského zeleného čaje sencha, třičtvrtě šálku vody, půlku bílého grapefruitu, 2 lžičky vodky nebo ginu (množství případně upravte podle chuti) a cukr. 

Grapefruitový koktejl s čajem sencha

Grapefruitový koktejl s čajem sencha.

Ponechte senchu louhovat v chladné vodě alespoň 20 minut, pak macerát slijte přes sítko. Přidejte šťávu z poloviny grapefruitu a vodku. Lem sklenky navlhčete grapefruitovou kůrou, vnořte do cukru a vlijte koktejl do sklenky. Do skleničky můžete dle chuti vložit kostku ledu. Servírujte s plátkem citronu nebo limetky. Výborně chutná v kombinaci ze zralým žlutým melounem či jahodou.

Autoři:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.