Japonský listový čaj drcený na ten nejjemnější prášek se dá v kuchyni využít jako přísada mnoha způsoby. Například do jídel a koktejlů.
Už jsme vyzkoušeli, jak se připravuje a chutná zmrzlina ze zeleného čaje. Příprava je kupodivu jednoduchá a výsledek velmi lahodný a osvěžující (viz VIDEO: Luxusní zmrzlina ze zeleného čaje. Kdo si lízne, nechce jinou).
S trochou fantazie tak člověk není omezen jen na klasickou přípravu čajového nálevu. Dá se experimentovat i s louhováním čaje v chladné vodě či alkoholu.
Mléčný koktejl s matchou (Matcha Smoothie)
Potřebovat budete lžičku japonského mletého zeleného čaje matcha, 1 šálek sójového mléka (může být i bio, použít se případně dá i kvalitní kravské mléko), lžička javorového sirupu a podle chuti bílého rumu (měly by stačit 2 lžičky).
V malém množství převařené, mírně zchlazené horké vody (ideálně by měla mít 60 až 80 °C) našlehejte japonskou bambusovou metličkou chasen (čti časen) lžičku jemného zeleného prášku čaje matcha. Nemáte-li bambusovou metličku, našlehání byste měli zvládnout i s metličkou silikonovou, zdaleka s ní ale nevytvoříte tak jemnou a bohatou pěnu.
Pak ohřejte sójové mléko, přidejte javorový sirup, bílý rum a nakonec přilijte i matchu. Vše promíchejte v šejkru a podávejte ve skle jako pěnivý koktejl.
Grapefruitový koktejl s čajem sencha (Sencha Grep Shot)
Japonský zelený čaj sencha má podobu tenkých jehliček, je tmavě zelený a nejkvalitnější je ten ručně zpracovaný. Během zpracování se lístky napaří, aby se zastavila oxidace a svinou se do tvaru jehliček.
Na koktejl budete potřebovat 2 lžičky sekaného japonského zeleného čaje sencha, třičtvrtě šálku vody, půlku bílého grapefruitu, 2 lžičky vodky nebo ginu (množství případně upravte podle chuti) a cukr.
Ponechte senchu louhovat v chladné vodě alespoň 20 minut, pak macerát slijte přes sítko. Přidejte šťávu z poloviny grapefruitu a vodku. Lem sklenky navlhčete grapefruitovou kůrou, vnořte do cukru a vlijte koktejl do sklenky. Do skleničky můžete dle chuti vložit kostku ledu. Servírujte s plátkem citronu nebo limetky. Výborně chutná v kombinaci ze zralým žlutým melounem či jahodou.