Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Krok za krokem: vymodelujte dort pro děti do podoby ovečky Shaun

aktualizováno 
Pokud vzala útokem srdce vašich dětí ovečka Shaun z britského seriálu, upečte a vymodelujte jim dort v podobě ovečky. Přestože je to v originále beránek. Za pár minut sice hotový nebude, ale tak pracný, aby ho průměrně šikovný rodič nezvládl, také není.

Dort v podobě ležící ovčí pohodářky Shaun může být klidně i za beránka, jakým je Shaun v originále. Iluze ovčího pohodáře docílíte, když ovčí hlavu podepřete spodní přední nožkou (vyztuženou špejlí), zatímco horní spočívá přeložená na boku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Když si prohlédnete jednotlivé kroky postupu, zjistíte, že modelovaný dort opravdu není žádná věda. Složitější je vykouzlit ovečce-dortu ten správně zvídavý a rozpustilý výraz, to už trochu zručnosti chce. Paní Miroslavě Györy z Slovenska se to povedlo a její Shaun působí jako živý vůdce stáda. 

Upečte si piškot a můžete se pustit do modelování

Základem pro dort jsou dva piškotové pláty, každý z osmi vajec, které můžete upéct například podle receptu ZDE. Jeden může být s kakaem, druhý světlý, jako v našem případě. U světlého piškotu jednoduše vynechte kakao.

Potřebovat samozřejmě budete krém a džem na spojení piškotových dílů a marcipán, který koupíte v balíčku v supermarketu nebo v cukrářských potřebách. Pracujte s ním podle návodu. Na hlavu a nohy ovečky si ideální množství marcipánové hmoty jednouše obarvíte cukrářským barvivem na černo.

Potřebovat budete dva velké piškotové pláty, každý upečený z 8 vajec. Složte je...
Čtyři obdélníkové plátky (na předchozí fotografii vlevo a uprostřed) slepte...
Složený hranolek obkrojte po obvodu nožem tak, aby dal vzniknout pravidelnému...

Upečené a zchladlé piškotové pláty položte na sebe a rozdělte podle první fotografie vlevo. Čtyři obdélníkové díly (v nářezu vlevo a uprostřed) pak spojte  džemem a krémem a vzniklý hranol po celém obvodu stlačte k sobě. Po obvodu pak získaný piškotový hranol upravte nožem do podoby pravidelného oválu tak, aby měl naprosto všechny hrany zaoblené. Bude tvořit tělo ovečky. 

Základem hlavy ovečky je trojúhelník z naporcovaného piškotu. Přiložte ho k...
Hlavu složíte (nabudujete) ze 3 až 4 kousků, které proložíte krémem. Pod horní...
Okraje složené hlavy po obvodu stlačte prsty a celý kousek dotvarujte detailně...

Trojúhelníkový díl (na prvním snímku postupu vpravo uprostřed) tvoří základ pro hlavu. Přiložte si ho tedy k připravenému oválu (budoucímu tělu) a poměřte jím velikost hlavy a její pozici. Hlavu pak složíte ze 3 až 4 kousků, které proložíte a spojíte krémem. Pod horní díl pak ještě vložte v místě budoucího čumáku kolečko piškotu, kterým tvar čumáku zvýrazníte. Potom okraje hlavy po obvodu opět stlačte prsty a celý kousek detailně dotvarujte pomocí nůžek. 

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, nakolik se oba díly proporčně liší. Velkou...
Na místě krku je zároveň třeba v těle vykrojit širší mělký zářez, do kterého...
Tělo na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte velkým bílým plátem....

Přiložením hlavy k tělu zjistíte, jestli jste trefili ty správné proporce. Příliš velkou hlavu případně ještě "ostříhejte", malou naopak můžete nastavit pomocí krému a plátků zbylého piškotu. Pak na těle ovečky vykrojte v místě krku širší mělký zářez, do kterého vytvarovanou a černě potaženou hlavu usadíte. Pak tělo i hlavu potřete punčovinou a dejte zchladnout do lednice, připravíte je tak na potažení.

Co je punčovina? A jak přilepit malé marcipánové dílky?

Je to směs nadrobených piškotových okrojků a krému, ke které lze přidat trochu rumu nebo džemu. Promícháte v hustou hmotu, která zaplní případné nerovnosti korpusu a nestéká. Na ni můžete přidat ještě vrstvičku máslového krému nebo džemu, dohladit ji a takto "ošetřený" korpus dát před potažením marcipánem ztuhnout do lednice.

Na přilepení koleček slziček rouna na tělo a hlavu ovečky použijte čistou vodu nebo alkohol. Ten je lepší, protože se rychle odpaří a vše dříve drží pohromadě. 

Konečně přijde na řadu bílý marcipán, který rozválejte (ideálně na potravinářské fólii, dobře se s její pomocí přenáší) na 4 až 5 mm silný plát a tělo ovečky jím na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte. Marcipánový potah uhlaďte, po obvodu dole obkrojte a přebytečný marcipán založte pod tělo ovečky. 

Menším černým plátkem potáhněte široce hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce...
Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze...
Černou hlavu nasaďte na vykrojený „krk“ a zbytek těla posázejte bílými kolečky....

Menším černým plátkem marcipánu (obarveným potravinářskou barvou) potáhněte i širokou hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce dotvarujte, kromě styčné plochu v místě napojení k tělu. Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze silnějšího plátku bílé potahovací hmoty. Černou hlavu nasaďte na vykrojený "krk" a zbytek těla posázejte bílými kolečky. 

Na čumáku vpředu vytlačte dva důlky, přiložte na ně drobná černá kolečka a...
Na hlavu přilepte veliké složené oči: jejich základ tvoří mírně zploštělé...
Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé...

Na čumáku vytlačte dva důlky jako nosní dírky, přiložte na ně drobná černá kolečka a kosticí s kuličkou na konci, případně jiným vhodným nástrojem, v nich vytlačte nozdry. Na hlavu přilepte velké složené oči, jejichž základ tvoří kuličky bílé hmoty s drobnými černými plátky s bílou tečkou. Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé modelovací hmoty. 

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte je. Kadeře vytvořte co...
Mezi kadeře a oči připojte mírně do stran protáhlé, lehce se rozšiřující uši....
Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně...

Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte. Čupřinu ovečce udělejte co nejbohatší, přispěje k jejímu pěknému vzhledu. Mezi čelo a oči ovečce přilepte protáhlé, mírně se rozšiřující uši zpevněné kousky špejlí. Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně rozšířené, s naznačenými kopýtky. Ta vytvoříte mělkými zářezy křížem a hrany uhladíte.

Další tipy a návody k modelovaným dortům najdete v každém čísle časopisu Dortománie, který vychází jako dvouměsíčník. 

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.