Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Šéfkuchař zaskočil hosty tatarákem z řepy, šodem místo svíčkové

aktualizováno 
Vypadalo to jako ve špatném snu. Hosté v restauraci si objednali normální jídlo a dostali pokrm, který identicky vypadal, ale chutnal úplně jinak. To vše dokáže molekulární kuchyně.

Prostor k uskutečnění pokusu poskytla pražská restaurace Mama´s restaurant. Autorem těchto molekulárních gastronomických výtvorů je šéfkuchař Jiří Král, jeden z nejuznávanějších mistrů svého oboru. Je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů, praxi a stáže absolvoval po celém světě.

Při přípravě vybraných jídel ho překvapila reálná konfrontace dvou chuťově odlišných pokrmů, jejich odlišná příprava, tepelná a fyzikální reakce. Je opravdu oříšek uvařit dvě jídla z odlišných surovin tak, aby je od sebe zákazník pohledem nerozeznal.

Největší výzvou během natáčení byla příprava tataráku. Jen na jeho vyladění padlo 12 kg řepy. „Ale s výsledkem jsem opravdu spokojen, řepový tatarák bych se nebál zařadit na stálé menu naší restaurace Aureole,“ popisuje.

Jiřímu Královi nejsou tyto gastronomické úlety nijak cizí, v životě ochutnal spoustu nevšedních pokrmů. Jedním z nejzajímavějších zážitků byla návštěva nejlepší restaurace světa Noma, kde se servíroval jedlý lišejník, živé krevety, jedlá hlína, čokoládový morek ve vepřové kosti a na 20 hostů tam bylo 20 kuchařů.

Jak to v Mama´s dopadlo? Hosté samozřejmě dostali za vtípek se skrytou kamerou skutečně objednané menu a nemuseli oběd platit. Na vlastní kůži si mohli ověřit, že objednávat jen pohledem na cizí stůl se nemusí vyplatit. Co kdyby ten guláš, který se konzumuje u vedlejšího stolu, byl náhodou s příchutí čokolády?

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.