Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na nové zárubně bez bourání a nepořádku. Krok za krokem

  13:10aktualizováno  13:10
Staré ocelové zárubně už dávno vyšly z módy. Zkuste je obložit novým moderním obkladem. Lze to zvládnout svépomocí, průchod dveří se sníží o pouhé tři centimetry.

Staré kovové a nové obložkové zárubně. | foto: Sapeli

Obložková zárubeň se do průchozího otvoru usazuje kolem původní kovové zárubně a je variabilní pro různé rozměry průchozích otvorů a tloušťky stěn, takže se hodí pro většinu domů a bytů.

Postup krok za krokem

"Zárubně je možné namontovat pro jednokřídlé dveře vysoké 197 centimetrů a široké 60 až 110 centimetrů, u dvoukřídlých dveří je maximální průchozí rozměr až 185 centimetrů," upřesňuje David Vítek ze společnosti Sapeli.

Při obkládání lze změnit i směr otevírání například z levého na pravé v případě, že původní architektonický záměr neodpovídá například rozmístění nábytku v bytě. Při rekonstrukci možná budete chtít měnit i dveře, takže můžete sjednotit design s novými představami o odstínech.

Budete potřebovat

  • vodováha
  • kladívko
  • nožík
  • gumová palice
  • šroubovák
  • montážní nízkoexpanzivní pěna k ukotvení zárubně do stavebního otvoru
  • lepidlo

Klasická varianta zárubní má spoje na koso, je ale možné zvolit i variantu Obtus se spoji na tupo.

Před vlastní objednávkou zárubní je velice důležité zaměření stavebního otvoru s kovovými zárubněmi, do kterého se budou nové zárubně usazovat. "Tady bych doporučoval nechat si otvor zaměřit specialistou. Provádí se ve třech kontrolních bodech, a to v oblasti horního, prostředního a spodního závěsu. Výškové měření se provádí potom ve dvou bodech," doporučuje Vítek.

Více měřených bodů podle něj pomáhá vytvořit obraz o deformaci stávající kovové zárubně i stavebního otvoru. Na základě těchto informací je výrobce schopen doladit potřebné rozměry a vyhnout se problémům, které by nastaly, kdyby neproběhlo správné zaměření stavebního otvoru.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.