Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich pomáhá kontroverznímu majiteli v kuchyni motorestu Ušák

  0:07aktualizováno  0:07
Majitel motorestu Ušák v Prunéřově, svérázný motorkář s kriminální minulostí, si do svého podniku na trase Chomutov - Karlovy Vary pozval Zdeňka Pohlreicha s jasným záměrem. Vrátit kuchyni Ušáka někdejší věhlas. Je ochotný pro to se svou rodinou udělat cokoliv, tah na branku mu rozhodně nechybí.

Jeden z nejbizarnějších dílů v historii Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem odvysílala Prima v pondělí večer. Ne že by neřešil, co v motorestu Ušák dostávají hosté na talíř. Pohledů do kuchyně a na hromady strouhaného sýra si divák užil dost a dost. Jen není snadné soustředit se právě na ni.

Fotogalerie

Ušák je rodinný podnik a srdeční záležitost Ericha Szymaniece, bývalého majitele pražské restaurace U Holubů i jednoho nočního klubu, který teď šéfuje rodinnému motorestu a s manželkou tu vychovávají malého syna.

Když se vrátil z kriminálu (odseděl si pár let po zátahu policie u Holubů v roce 1995, při kterém zatkli přes 200 lidí, viz zde), měl jasno v tom, že se tam už nikdy nevrátí. Otevřeně přiznává, že v bordelu sice snadno vyděláte peníze, ale riskujete svobodu. V hospodě jsou peníze vydřené, ale živíte se poctivě. Ví, o čem mluví, vyzkoušel si obojí.

Jak se v motorestu Ušák natáčelo Pohlreichovi?

„V tomhle motorestu jsme se skutečně nenudili. Pro mě byl Erich prototyp chlapa staré školy, který mám rád. Chlap, který se na nic nevymlouvá, je akční a má přes veškerou kontroverzi, kterou může pro někoho představovat, obrovský srdce. Stará se o dítě, manželku, příbuzné i kamaráda,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na natáčení z konce loňského léta nedaleko Prunéřova.

V čem se mírumilovný šéf s majitelem Ušáka rozcházel, byl jeho nesmlouvavý postoj k muslimům. Ty v Erichově motorestu odmítají obsloužit, což si přestrojený šéf vyzkouší na vlastní kůži. Což je mu hodně nepříjemné.

Erichovi kamarádi motorkáři si kuchyň motorestu Ušák pochvalují.
Šéf se při neavizovaném návratu rozhodne Ericha vyzkoušet a vydává se za hosta...

„Navzdory hysterické politické korektnosti je třeba si připustit, že tu žijí i takovýhle lidi, kterých není zrovna málo, s úplně stejným právem na vlastní názory, ať se nám to líbí, nebo ne. Udělal na své hospodě neskutečný kus obdivuhodné práce v minimálním čase, a to je to, co se počítá,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na Ericha a svou podzimní misi v jeho podniku.

V motorestu na dohled od komínů prunéřovské elektrárny - vybudovaný v objektu bývalé ubytovny polských dělníků - se nadřel vlastníma rukama. A zaměstnává tu celou rodinu včetně postiženého švagra a jeho přítelkyně.

Nic mu není zatěžko, s ničím nemá problém, jakékoliv změny mu šéf navrhne, do všeho jde hned a po hlavě. Netají se svými extrémně vyhraněnými názory na současný svět s tím, že pro budoucnost malého syna udělá cokoliv. Chová a střílí pro něj například holuby, aby mu přilepšil na jídelníčku, protože má syn bezlepkovou dietu.

Erichovy extrémní názory ale šéf neřeší. Je tu proto, aby mu pomohl udělat z Ušáka podnik s vyhlášenou kuchyní, který jednou předá svému synovi.

Raději mu poradí, že holubům je lepší zakroutit krkem, aby barva jejich masa zůstala krásně červená, a v kuchyni mu předvede jejich rychlou a šetrnou přípravu. Stejně jako navrhne a kuchaře naučí pár dalších receptů, které by mohly řidičům v severočeském motorestu zachutnat.

Šance tu je, protože základ kuchyně Ušáka je domácí a poctivý, všude mají čisto a práce se nebojí. K zaměstnancům se tu - zdá se - chovají také slušně. To je základ, aby je práce bavila a bylo to na výsledku - tedy na talíři - znát. Koneckonců zde Zdeněk odkouká, jak dělají domácí bramborové knedlíky, na což je Erich neskonale pyšný.

Erich chová holuby, aby mohl synovi občas zpestřit jídelníček. Před návštěvou...
Zbavit holuby peří, to je Tomášova práce. Je pečlivý a práce v kuchyni ho baví
Šéf radí, jak připravit kachní prsa, upéci stehna i zužitkovat zbytek kachny.
Erich vysvětluje, že s Romy, kteří pracují, problém nemá. Naopak, má mezi nimi...

Pohlreichova mise v severočeském motorestu Ušák jako nezapomenutelný díl Ano, šéfe!

Po návratu po několika týdnech Zdeňka z motorestu nejprve vyhodí, protože usedne ke stolu se zahalenou hlavou, aby Ericha vyprovokoval. Což se podaří a šéf si k tomu řekne své. On své hosty takto nekádruje. Nicméně posléze si kuchyně motorestu Ušák jeho pochvalu zaslouží. Jen by byl šéf raději, kdyby tu nakrmili, napojili a nabídli sprchu každému okolo jedoucímu řidiči bez ohledu na vyznání.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.