Servisy zahradní techniky plní dvojtakty zadřené starým benzinem

aktualizováno 
Na jaře se opět servismani musí trápit zadřenými motory. Lidé si stále ještě nezvykli na to, že moderní motory jsou citlivé na kvalitu benzinu. Hlavně vysokoobrátkové dvojtaktní stroje, které se používají v motorových pilách nebo křovinořezech.

Nový systém při zkoušce | foto: Marek Burza

"Každý rok je to stejné. Na jaře se udělá hezky, lidi odjedou na chalupu a začnou sekat nebo řezat dříví. Použijí směs benzinu s olejem, která jim zbyla v nádržce nebo kanystru od loňska, a dají se do práce," popisuje Tomáš Nevečeřal ze společnosti Husqvarna. Přitom má každý v manuálu napsáno, že má namíchanou směs spotřebovat do maximálně šesti týdnů.

V internetových diskusích se ale objevují názory typu: "Mám pilu už dvacet let a nikdy jsem se tím nezabýval, klidně tam leju starý benzin a motor šlape jako hodinky."

"Jenže před dvaceti lety měly ty mašiny úplně jinou konstrukci, to zdaleka nebyla taková hodinářská výroba jako dnes," upozorňuje Nevečeřal.

S podobným problémem se potýká i servis společnosti Mountfield. "Čtyřtaktní motor starým benzinem trpí, zejména sedla ventilů, ventily, membrána karburátoru. K zadření ale většinou nedojde, jen se hypoteticky zkracuje životnost. U dvojtaktů je však zadření velmi častým jevem," varuje technik Filip Werner.

Velkým problémem je to, že se do benzinů přidává i biosložka, která mívá tendenci separovat se od benzinu samotného. "Benzin pak při dlouhodobějším působení rozkládá olej a naředěná směs tak postupně ztrácí svou mazací schopnost," tvrdí Nevečeřal. Doporučuje proto namíchat vždy jen takové množství, které se ve stanoveném termínu spotřebuje.

Rozhodně nedoporučuje pokoušet se domíchávat a "oživovat" načatý starý kanystr dalším množstvím čerstvé směsi. "Buď uděláte směs s příliš velkým množstvím oleje a zadřete později kvůli zakarbonování motor, anebo bude oleje málo a zadřete hned, protože se motor nebude mazat," vypočítává obě katastrofické možnosti.

Oprava zadřeného motoru není levná a ceny se počítají v tisícikorunách. Mnohdy pak nakonec může být levnější koupit stroj nový. Pokud se stroj jenom přidře, hůř se startuje a ztrácí výkon.

Zatím ale nikdo nevyřešil, jak ekologicky snadno zlikvidovat starý benzin, který jste loni nestačili spotřebovat. "Věnujte ho někomu, kdo má starého pionýra nebo trabanta. Prostě starý motor, který nemá moc velké otáčky. Ten to určitě bez problémů skousne," radí.

Je ale pravda, že například ve sběrně nebezpečného odpadu v Praze v Teplárenské ulici se starému benzinu nebránili. "Ale musíte mi to tu nechat i s kanystrem, já to nemám kam nalít," prohlásila paní na telefonu. Její slova potvrzuje Radim Polák z Pražských služeb: "Na vyjeté oleje tu speciální nádoby máme, ale na ředidla nebo třeba i ten starý benzin tu musíte nechat ve vlastní nádobě."

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly
V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly

V již šestém ročníku grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zvítězil výrobek Mamavis – univerzální zábal, který přináší nemocnému komfortní využití tradiční léčebné metody Vincence Priessnitze.

Najdete na iDNES.cz