Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře

  10:54
Housenky nekompromisně ožírající keře buxusů se v Česku poprvé objevily v roce 2011 na jižní Moravě, v Praze pak o tři roky později a evidentně se jim u nás líbí. Takže se vám klidně může stát, že se vrátíte z dovolené a keříky, které před vaším odjezdem kypěly zdravím, jsou na pokraji kolapsu.

Tento škůdce dávno není problémem jen na Moravě, šíření nenápadného hnědobílého motýla zavíječe zimostrázového (Cydalima perspectalis) už se týká v podstatě celého území republiky. Přistěhoval se k nám z východní Asie: původní areál jeho rozšíření zahrnoval Japonsko, ruský Dálný východ, Koreu, Čínu, Tchaj-wan a částečně i území Indie.

Ke svému životu zavíječ potřebuje různé druhy zimostrázů. „U nás je to konkrétně zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens), okrasná dřevina původem z jižní Evropy. Až 35 milimetrů velké zeleno-černo-žlutě zbarvené housenky způsobují rozsáhlé požerky až holožíry, jež mohou rostliny nenávratně poškodit,“ konstatuje entomolog Petr Šípek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Často si lidé zavíječe na zahradu zavlečou s novými sazenicemi, pozor tedy již při nákupu, zvláště na výhodné nabídky. 

Zda je o mladý, či vzrostlý keř zimostrázu neboli buxusu, nehraje roli. Podstatné je, že si nebezpečných ožíračů v první fázi vůbec nemusíte všimnout. „Housenky zavíječe začínají žír hluboko v keři, viditelné poškození se tedy objeví až těsně před konečným ožráním zimostrázu,“ upozorňuje entomolog s tím, že v tu chvíli už většinou bývá na jakékoliv zásahy pozdě. Zimostráz totiž sice dobře snáší tvarování, ale poměrně špatně regeneruje.

Čerstvou zkušenost má se zavíječem náš redakční kolega, který po návratu z dovolené našel na zahradě nedaleko Úval u Prahy zhruba 25 let starý keřík buxusu v obležení nenažraných housenek. „Celý keř se doslova hýbal před očima, ručně jsme jich sundali přes tři stovky. Vypadá to, že už to náš oblíbený keř stejně nepřežije, dostal pořádně zabrat,“ popsal s tím, že všechny zahrady v okolí jsou na tom s buxusy srovnatelně špatně.

Přece jen ale ještě sáhl po insekticidu k hubení žravých škůdců, konkrétně mu soused, zkušený zahrádkář, poradil Reldan 22. Postřik nepůsobí přímo na housenky, ale otráví listy buxusu, jimiž se housenky živí. Po jejich pozření uhynou. Zhruba po deseti dnech od postřiku to vypadá nadějně, housenky jsou pryč a keřík začíná obrážet. Ale zda opravdu přežije, ukáže až čas.

Napadený keř zhruba deset dnů po postřiku insekticidem - objevily se první nové...
Napadený keř zhruba deset dnů po postřiku insekticidem - objevily se první nové...
Napadený keř zhruba deset dnů po postřiku insekticidem - objevily se první nové...

Keř masivně napadený housenkami zhruba deset dní po postřiku insekticidem začíná obrážet.

Problém je, že v Evropě housenka nemá žádné přirozené nepřátele. „Asi jedinou výjimkou je nebezpečná sršeň asijská, rovněž zavlečený druh,“ vysvětluje Petr Šípek. Navíc má housenka proti predátorům účinnou chemickou ochranu, využívá pro ni jedovaté látky obsažené v listech zimostrázu.

A nejen to. „Nový areál rozšíření zavíječe bohužel zasahuje i do míst, kde se zimostráz vždyzelený vyskytuje v přírodě,“ konstatuje entomolog. Ohroženy jsou tedy nejen zahradní či parkové výsadby, ale také přirozené populace této dřeviny v jižní, západní i střední Evropě. Konkrétně na území Balkánu, v části Rakouska, Itálii, Německu, Francii, Anglii, na východě až v Turecku. Housenky zavíječe nedecimují keře zimostrázu jen u nás, v Německu či Francii už jsou z tohoto škůdce také zoufalí.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025