Dají se toiž využít nejen na odlévání čokolády či výrobu ledu, lze v nich i péct. Bez problémů zvládají teploty od čtyřicetistupňového mrazu po 260 °C. Tvar kousků, které z nich po upečení vyklopíte, sice nebude příliš dokonalý, ale díky následující úpravě pomocí čokolády pěkně prokoukne.
Jen si před vtlačováním upečených kousků zpět do formiček (ovšem už s rozehřátou čokoládou na dně) nejprve vyzkoušejte, kolik rozehřáté čokolády na dno formičky nalít. Nesmí jí být málo, ani mnoho. Podobné je to i s tlakem na každý máslový kousek.
Třené máslové kousky v čokoládě. Krok za krokem
Na těsto budete potřebovat 160 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky a špetku prášku do pečiva.
Změklé máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky. Mouku smíchanou zvlášť s práškem do pečiva pak šlehačem zapracujte do máslové žloutkové pěny. Těsto bude pěkně hladké.
Měkké máslo utřete s cukrem, postupně přidejte žloutky a nakonec do pěny zvolna zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto naložte do zdobicího sáčku a naplňte jednotlivé formičky. Kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.
Řidší máslové těsto naložte do sáčku na zdobení s hladkou špičkou a nastříkejte je do tvořítek v silikonových platech, a to přibližně do dvou výšky formičky. Plata přendejte na plech a vše upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova. Hotové kousky z formiček hned vyklopte a nechte je vychladnout.
Na čokoládovou kapotáž si připravte čokoládu na vaření, kousek másla a lžíci mléka. Kdo si chce práci ulehčit a nezáleží mu na složení "kapotáže", může použít hotovou polevu. Prodává se hnědá i bílá.
Do formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte zpět. Nechte v chladu ztuhnout a vyklopte.
Plata dobře vyčistěte, osušte a do každého výlisku nalijte lžičkou čokoládu rozehřátou s kouskem másla a zředěnou troškou mléka. Případně můžete použít zmíněnou čokoládovou polevu v sáčku, kterou stačí rozehřát v horké vodě a odstřiženým růžkem vymáčknout trochu polevy na dno každého výlisku.
Pak dovnitř lehce vtlačte i kousky pečiva stejného tvaru a mírným tlakem čokoládu opatrně vytlačte téměř k okraji. Naplněné plato uložte na chvíli v chladu a minizákusky z něj za chvíli vyjměte. Můžete je podávat v papírových košíčcích.