Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Minizákusky s čokoládovou kapotáží, skvělý trénink na výrobu pralinek

aktualizováno 
Samotná čokoláda každého neosloví, tak proč ji nezkombinovat s moučníkem z jemného třeného máslového těsta? Získáte minizákusky s pěkně tvarovanou čokoládovou střechou. Princip přípravy je prostý. Stačí použít silikonové formy na drobné tvary, využívané především na výrobu čokoládových pralinek.

Minizákusky jsou výsledkem šikovného využití silikonových forem - k pečení i odlévání čokolády. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Dají se toiž využít nejen na odlévání čokolády či výrobu ledu, lze v nich i péct. Bez problémů zvládají teploty od čtyřicetistupňového mrazu po 260 °C. Tvar kousků, které z nich po upečení vyklopíte, sice nebude příliš dokonalý, ale díky následující úpravě pomocí čokolády pěkně prokoukne.

Jen si před vtlačováním upečených kousků zpět do formiček (ovšem už s rozehřátou čokoládou na dně) nejprve vyzkoušejte, kolik rozehřáté čokolády na dno formičky nalít. Nesmí jí být málo, ani mnoho. Podobné je to i s tlakem na  každý máslový kousek. 

Třené máslové kousky v čokoládě. Krok za krokem

Na těsto budete potřebovat 160 g hladké mouky, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 žloutky a špetku prášku do pečiva.

Potřebné ingredience
Máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky.
Mouku zvlášť smíchejte s práškem do pečiva a šlehačem ji zapracujte do máslové

Změklé máslo vypracujte s cukrem do pěny a přidejte žloutky. Mouku smíchanou zvlášť s práškem do pečiva pak šlehačem zapracujte do máslové žloutkové pěny. Těsto bude pěkně hladké.

Měkké máslo utřete s cukrem, postupně přidejte žloutky a nakonec do pěny zvolna zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto, které není příliš husté, naložte do zdobicího sáčku s kulatým tvořítkem
Ze sáčku těsto vytlačujte do jednotlivých formiček, ale neplňte je až po okraj.
Naplněné plato uložte na plech, kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Těsto naložte do zdobicího sáčku a naplňte jednotlivé formičky. Kousky upečte a ještě teplé je vyklopte.

Řidší máslové těsto naložte do sáčku na zdobení s hladkou špičkou a nastříkejte je do tvořítek v silikonových platech, a to přibližně do dvou výšky formičky. Plata přendejte na plech a vše upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova. Hotové kousky z formiček hned vyklopte a nechte je vychladnout.

Na čokoládovou kapotáž si připravte čokoládu na vaření, kousek másla a lžíci mléka. Kdo si chce práci ulehčit a nezáleží mu na složení "kapotáže", může použít hotovou polevu. Prodává se hnědá i bílá. 

Do čistých a suchých formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte
Plata dejte na chvilku do chladu, pak čokoládou dotvořené kousky lehce
Minizákusky z jemného třeného těsta s čokoládovou kapotáží.

Do formiček nalijte trochu čokolády a upečené kousky vtlačte zpět. Nechte v chladu ztuhnout a vyklopte.

Plata dobře vyčistěte, osušte a do každého výlisku nalijte lžičkou čokoládu rozehřátou s kouskem másla a zředěnou troškou mléka. Případně můžete použít zmíněnou čokoládovou polevu v sáčku, kterou stačí rozehřát v horké vodě a odstřiženým růžkem vymáčknout trochu polevy na dno každého výlisku.

Pak dovnitř lehce vtlačte i kousky pečiva stejného tvaru a mírným tlakem čokoládu opatrně vytlačte téměř k okraji. Naplněné plato uložte na chvíli v chladu a minizákusky z něj za chvíli vyjměte. Můžete je podávat v papírových košíčcích.  

Autoři:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.