Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Než strčíte houby do mrazáku, poduste je. Aby nebyly plné toxinů

aktualizováno 
"Je jich hodně, tak je zamrazíme," řeknete si, když přinesete z lesa slušnou úrodu hub. Očistíte je, nakrájíte, naplníte do mikrotenových sáčků nebo do krabiček, strčíte do mrazáku a pak už je z něj jen vytahujete podle potřeby. Jenže houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku.

Čerstvé houby zpracujte co nejdříve, ať už z nich budete připravovat čerstvé jídlo, nebo je máte v úmyslu uskladnit v mrazáku. | foto: Profimedia.cz

Podle Jiřího Baiera, zkušeného mykologa a současně odborníka na chemii, to není tak jednoduché: "V houbách jsou enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží tu vaši houbu zlikvidovat a rozkládají ji."

Přijdete z lesa s plným košíkem a nastává vám druhá směna: houby je potřeba...

Přijdete z lesa s plným košíkem a nastává vám druhá směna: houby je potřeba očistit a zpracovat. Buď nakrájet na sušení nebo tepelné zpracování, případně pak ještě na zamražení.

To není všechno. "Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají," pokračuje Baier ve vysvětlování, proč se houby nemají zamrazovat bez předchozí tepelné úpravy.

Problémem podle Baiera také je, že zmrazení na teplotu nějakých minus 20 stupňů, při které činnost enzymů ustane, trvá i několik hodin. 

Osm postupů, jak zpracovat houby

Mražení, kvašení, pasta, ocet, sůl…

Mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub zkonzumujete. Podle Baiera po konzumaci takových hub nejvíc trpí slinivka. (Zmiňuje to i v předchozí reportáži zde, pořízené při sběru hub v psychiatrické léčebně.) 

"Navíc člověk musí brát v potaz výkyvy v dodávkách elektřiny, které také mají na  stav a složení zmrazených hub vliv, případně výpadky proudu," míní Baier. 

Jak tedy houby zamrazit správně

V podstatě je tedy potřeba u hub zastavit rozklad ještě před tím, než je strčíte do mrazáku. Spolehlivě a rychle toho dosáhnete spařením vroucí vodou.

"Stačí trocha vroucí vody na dno kastrolku a pokrájené houby v ní zhruba 5 minut podusit, jako když připravujete smaženici," vysvětluje Baier. Pak už se podle něj nemusíte bát, že by zmražené houby obsahovaly nějaké škodliviny.

Podle Baiera je tato jednoduchá tepelná úprava před zamražením navíc i velice praktická. "Podušením houby zmenší objem, takže navíc ušetříte místo v mrazáku," vidí mykolog další pozitivní stránku věci.

Bílé hříbky raději usušte, jinak se vám krásně nerozvoní

Bílé hříbky potřebují alespoň dva dny pomalého sušení, teprve pak se rozvoní,...

Bílé hříbky potřebují alespoň dva dny pomalého sušení, teprve pak se rozvoní, radí mykolog Jiří Baier. Na mrazák je jich podle něj škoda.

Zamrazit můžete podle uvedeného postupu v podstatě kterékoliv houby, ale bílé hříbky byste podle Jiřího Baiera takto "ničit" neměli. "Neusušit bílé hříbky by byla škoda. Začnou totiž krásně vonět až při minimálně dvoudenním pomalém sušení," vysvětluje.

Pokud tedy chcete mít na zimu voňavé hříbky pod kotletky nebo do bramboráčků, sušte je volně na vzduchu, ne na topení nebo v sušičce. "Nesmí se usušit zprudka. Naopak, já je někdy i rosím, aby se sušily pomaleji. Teprve po dvou dnech sušení totiž uvolní úžasné typické aroma," radí Baier.    


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Najdete na iDNES.cz