Poplach v truhlíku: co jste vysázeli, raději schovejte do chladné chodby

aktualizováno 
Že ještě přijdou chladné dny, se vědělo. Ale že přijdou tak výrazné mrazy, čekal málokdo. A tak mnozí podlehli předchozímu pěknému počasí a pilně sázeli do truhlíků. Rajčata, bylinky, kytičky.

Mnozí jsme nevydrželi a už máme zasazeno. | foto: Profimedia.cz

„Nejjednodušší je všechno, co jste vysázeli do truhlíků, přesunout někam do chodby, skladu, garáže. Nebo do foliovníku nebo skleníku, jestli máte, to je ideální,“ říká zahradnice a zahradní architektka Martina Hájková.

Fotogalerie

Další možností je vyrobit si z bílé geotextílie kryt, kterým rostliny přiklopíte, aby nebyly přímo na mrazu. To by mohlo pomoci těm, kdo nemají možnost nějakého dalšího úložného prostoru a musí nechat rostliny na balkoně.

Týká se to veškerých sadeb, které se právě v této době už prodávají v zahradnictvích nebo hobbymarketech. „Takže rajčata, bylinky i okrasné kytky, letničky, petúnky, které jsou dost citlivé,“ připomíná s tím, že zlaté pravidlo sázet až po zmrzlých platí už staletí a platí i dnes.

Mrazíky ovšem stále hrozí, citlivé jsou na ně nejen už zmiňovaná rajčata, ale i některé druhy ovocných stromů. Před pár lety jsme o tom psali ještě o tři týdny později, kdy meteorologové předpovídali velké ochlazení (více zde).

Určitě je však třeba dodržet, aby se rostliny nepřemisťovaly třeba do obýváku nebo předsíně. „Pro ty rostlinky je to obrovský teplotní šok. Určitě by bylo lepší zeptat se sousedů, zda by jim nevadilo, když si květináče nebo truhlíky přemístíte třeba na schodiště do meziposchodí, kde nebudou nikomu překážet. Takže tmavý sklep ne, ale chladné světlé místo,“ radí.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Najdete na iDNES.cz