PORADNA: V mrazech mi táhne od okna. Mohu to nějak jednoduše opravit?

aktualizováno 
Čtenářka Lenka teprve až v současných tuhých mrazech zjistila, že její pocit nepohody doma pochází z okna, ze kterého nepříjemně protahuje. Ptá se, zda je možné nějak jednoduše seřídit, aby „fuka“ zmizela. A to mám moderní plastová okna, upřesňuje.

Seřízení těsnosti oken pomocí imbusového klíče | foto: Dafe Plast

Platí, že pouze správně seřízené okno optimálně těsní. S návodem a s pomocí imbusového klíče to většinou zvládnete sami (návod najdete na stránkách výrobce, jako třeba zde, pokud už nemůžete návod najít doma z doby, kdy jste ho dostali přímo při montáži oken).

„Problémy s okny se většinou projeví, když udeří mrazy. Seřídit okna je možné kdykoliv, ale nejlepší je provést kontrolu již na podzim, když je malý rozdíl teplot venku a v místnosti a je jistota, že nastavíte přítlak optimálně,“ říká Jiří Scheidel ze společnosti Vekra. Ostatně podzim je obecně ideální pro pravidelnou údržbu oken, tedy promazání kování a případně ošetření povrchu dřevěných oken. 

Okna si po namontování „sesedají“ hlavně v novostavbách, proto je potřeba častěji kontrolovat i jejich seřízení. Pokud budete dlouhodobě používat okno, které drhne, může dojít i k poškození některých dílů kování a výměna nemusí být levná.

Nejdříve seřídit

Pokud nechcete ve svém domově cítit v zimě nepříjemný chlad jako naše čtenářka, rozhodně byste měli dohlédnout na to, aby vaše okna dobře těsnila. „Jestliže okenní křídlo nedoléhá k rámu a špatně těsní, může v zimním období pronikat do interiéru mrazivý vzduch. V takovém případě je pak nutné seřídit okenní kování,“ vysvětluje Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast, která se zabývá výrobou plastových a hliníkových oken.

Seřízení těsnosti oken pomocí imbusového klíče

Seřízení těsnosti oken pomocí imbusového klíče

Kam otočit klíčem podle toho, co potřebujete udělat.

Kam otočit klíčem podle toho, co potřebujete udělat.

Těsnost okenního křídla lze regulovat seřízením uzavíracích bodů, které jsou umístěné po celém obvodu okenního křídla. Bývá jich několik, typicky minimálně po dvou na spodní nebo horní hraně křídla a minimálně dva až tři na hraně, kde je klika. Zvýšení přítlaku křídla se přitom docílí pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnicí gumě pomocí imbusového klíče.

Takže je třeba vyzkoušet, odkud proudí studený vzduch a pomocí imbusového klíče bod lehce utáhnout. Podobnou kontrolu je dobré opakovat v době, kdy se oteplí. Jde o to, aby se přílišným utažením neničilo těsnění. A pokud si nejste jistí, není problém zavolat firmu, která okna instalovala. Ta by měla údržbu zajistit i v případě, že jde pozáruční servis.

Potom namazat

Dalším nebezpečím, které číhá v zimě na naše okna, je možnost zamrznutí okenního těsnění. „Aby nedošlo v zimních měsících, kdy dosahují teploty pod bod mrazu, k zamrznutí okenního těsnění, je vhodné v rámci přípravy oken na zimu po jejich umytí potřít těsnění kapkou oleje, která zajistí elasticitu,“ radí Culka. 

Správně větrat

V zimním období byste rozhodně také neměli podcenit správné větrání. Nejenom přivádí čerstvý vzduch do interiéru a zajišťuje tak zdravé klima a příjemné životní podmínky, ale také reguluje vlhkost, díky čemuž pomáhá zabraňovat vzniku vodního kondenzátu a plísní. 

Někdy klesá vlhkost na velmi malou hodnotu.

Někdy klesá vlhkost na velmi malou hodnotu.

„Během topné sezony je nutné se vyvarovat větrání pomocí nepřetržitě sklopeného okna na takzvanou ventilačku. Pro získání čerstvého vzduchu je mnohem výhodnější souběžně otevřít všechna okna a dveře a za dvě až tři minuty je vzduch ve všech místnostech vyměněn,“ upozorňuje odborník.

Při tomto způsobu větrání se stěny místností nestačí ochladit a po zavření oken a dveří se vzduch rychleji ohřeje. Navíc je to efektivní způsob větrání, který zajistí minimální ztráty tepla a ušetří náklady na topení.

Je ovšem pravda, že mnoho domácností má v tomto ohledu úplně opačný problém: kvůli topení se jim vzduch v bytě nadměrně vysušuje, kdy vlhkost klesá pod zdravou mez mezi 45–55 % relativní vlhkosti. To pak nejefektivněji řeší zvlhčovače vzduchu (jak vybrat zvlhčovač čtěte zde).

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Najdete na iDNES.cz