Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Muchomůrka jízlivá (Amanita virosa)

  11:33aktualizováno  11:33

Muchomůrka jízlivá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewBílá barva je častou příčinou záměny těchto smrtelně jedovatých hub s jedlými pečárkami. Spousta houbařů má totiž zlozvyk odřezávat houby od země. Není potom divu, že dojde k nešťastnému omylu. Hlíza s pochvou bývají často ukryté hluboko pod zemí. Ovšem i při vytahování plodnice ze země se třeň může přetrhnout a hlíza zůstane v zemi. Proto při sběru lupenatých hub dbáme na to, abychom vytáhli ze země celou plodnici. Mnoho méně zdatných houbařů propaguje pověru, podle níž jsou jedovaté houby palčivé nebo hořké a nebývají napadeny larvami hmyzu. Nesmysl! Slimáci si často pochutnávají i na muchomůrce zelené, aniž by se jim něco stalo. Právě ty nejnebezpečnější houby mají výbornou chuť, což už zmátlo nemálo lidí. 

Klobouky jsou 4 - 8 cm široké, v mládí vyhrble vejčité, pak zvoncovité se zaobleným okrajem, v dospělosti hrbatě sklenuté, zcela hladké, za vlhka mírně lepkavé, později lesklé, mléčně bílé, na středu někdy smetanové, naspodu s bílými až bělavými, tenkými, dosti hustými, křehkými, na ostří lehce zoubkovanými lupeny a štíhlým, válcovitým, na bázi kulovitě ztlustlým, odstále vláknitě šupinatým, bílým, 10 - 15 cm dlouhým a 1 - 1,5 cm tlustým třeněm, který nese nahoře bílý, hladký, naspodu vláknitě šupinkatý prsten a na bázi čistě bílou, cípatou pochvu. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Muchomůrka jízlivá roste vzácně od července do září v jehličnatých a smíšených lesích, spíše ve vyšších polohách, zejména ve smrčinách.

Je smrtelně jedovatá!

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz