Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)

  11:40aktualizováno  11:40

Muchomůrka tygrovaná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewMuchomůrka tygrovaná je daleko méně hojná než třeba muchomůrka červená, je však také velice silně jedovatá. Jak už bylo řečeno, nejnebezpečnější u muchomůrky tygrované je to, že může být snadno zaměněna za jedlou muchomůrku šedivku (Amanita spissa) nebo za výtečnou muchomůrku růžovku (Amanita rubescens). Mnoho lidí muchomůrku růžovku jí, když nejprve povařením odstraní její toxiny a pak teprve ji použijí k přípravě jídla. Chce to mít oči dobře vycvičené k rozlišení mladých plodnic muchomůrek; pokud je nemáme, je lepší se sběru jedlých muchomůrek raději vyhnout. Vždyť každým rokem se takováto záměna u nás stane osudnou několika desítkám lidí.

Klobouk je až 10 cm široký, zprvu polokulovitý, pak klenutý, pokrytý drobnými a zpravidla uspořádanými bílými zbytky plachetky, s okrajem zřetelně rýhovaným, je okrově hnědý, šedohnědý až játrově hnědý. Lupeny jsou husté a bílé. Třeň je až 12 cm vysoký a 2 cm široký, válcovitý, ve stáří dutý, s hladkým prstenem; má velmi hlízovitý spodek třeně a velmi nízko úzký prstenec, který tvoří na bázi zřetelnou obrubu; těsně nad hlízkou je ještě jeden nebo dva úzké páskovité prsteny. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Houba roste v lesích, alejích, parcích, častěji v teplých oblastech nižších poloh, hlavně pod duby, lípami, borovicemi, zejména na hrázích rybníků hojně.

Je prudce jedovatá. Muchomůrka tygrovaná požita byť jen v malém množství působí sice nikoliv smrtelné, ale těžké psychotropní otravy, často s trvalými následky. Toxiny v ní obsažené jsou totožné s toxiny v muchomůrce červené a muchomůrce královské, jejich koncentrace je však vyšší. 

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz