Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)

  11:42aktualizováno  11:42

Muchomůrka zelená | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewVypadá docela neškodně, voní příjemně, chutná sladce a dá se loupat. Je však smrtelně jedovatá ve všech částech plodnice a stačí jediný klobouk k vážné, někdy smrtelné otravě.
Vyjmeme-li ji ze země, uvidíte zřetelnou vakovitou hlízu s pochvou na bázi třeně. Dobře se na ni podívejte a pamatujte si, co jste viděli, protože jedna velká plodnice může zapříčinit smrt i několika lidí. A i když nezemřete, následky jsou trvalé.

Příznaky otravy se projevují 10 - 24 hodin po požití houby, avšak během této doby už jedy napadají játra a ledviny. První příznaky otravy jsou trvající slabost a průjem spolu s prudkými bolestmi břicha. Pak často následuje znatelné zlepšení stavu, takže se vše zdá v pořádku. Ke smrti v důsledku selhání jater a ledvin dochází však během několika málo dní.

Klobouk je 3 - 15 cm široký, v mládí téměř kulovitý, ve stáří plochý, s hladkým, téměř lesklým povrchem, který je často zelenavý až nečistě hnědavý, za vlhkého počasí však může být i velmi světlý. Třeň je 5 - 12,5 cm dlouhý, bílý, hladký; hlíza s vakovitou pochvou na spodku třeně je výrazná. Lupeny jsou volné, husté, v mládí bílé, ve stáří mohou mít až masový nádech. Dužnina je bílá, v klobouku se žlutavým nádechem; voní sladce.

Kde a kdy roste

Je rozšířena ve smíšených listnatých lesích a zvlášt je vázána na duby. Roste od časného léta až do pozdního podzimu.

Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba a léta trvající výzkum nenašel protilátku proti jejímu jedu. Někteří lidé byli zachráněni tím, že jim byla v nemocnici aplikována filtrace krve dřevěným uhlím. Prakticky poslední zákrok, kterým lze pacientovi otrávenému muchomůrkou zelenou zachránit život, je transplantace jater.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz