Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muškaření na podzim je krásnější a zároveň náročnější

Podzim muškařům přináší změny a nové výzvy, které dělají lov zajímavějším. Oproti létu, kdy bylo lepší vyrazit spíše časně ráno a pozdě večer, se s přibližující zimou posouvá ideální doba pro lov k poledni.

Vítaná změna, dalo by se říct. Pokud jste však pracující, dostanete se smysluplně k vodě tak maximálně o víkendu, neboť se současně s délkou dne zkracuje i doba lovu. A to nejen ta zákonná dle rybářského řádu.

Více oblečení, větší batoh

Většina ryb je brzy ráno ještě neaktivní a v pozdním odpoledni je to stejné. Jakoby vše, hmyz i ryby, čekalo na hřejivé sluneční paprsky, které je probudí a se zapadajícím sluncem zase zastaví. Pokud se jako většina muškařů brodíte studenou horskou řekou, nepřijde vám na tom nic divného.

Podzimní lov s sebou přináší i vyšší nároky na dobré oblečení, takže pokud vyrazíte na celodenní muškařský tracking, přibude vám do výbavy ještě batoh, kam si vrstvy oblečení, jak bude stoupat teplota vzduchu, budete odkládat.

Ale do batohu si vezměte kromě svačiny také dobrý fotoaparát. Kromě úlovků si budete chtít vyfotografovat i úžasné scenérie okolo vody. Zvlášť pokud se do zlatavých tónů listnatých stromů opře slunce, nebo naopak v mlze narazíte na prověšenou pavučinu, na které se vysrážely perličky z mlhy. 

Jaké jsou nároky na vybavení při muškaření, se můžete podívat na videu z pořadu Čas na ryby.

Pozor na potočáky ve tření

Patrně nejdůležitější, co se děje na podzim, je výtěr potočáka (pstruh obecný potoční), který je také od prvního září hájen. Vybírejte si tedy k lovu taková místa, kde tuto rybu nebudete rušit. 

Pokud ještě nepoznáte, jak vypadají trdliště potočáků, může vám být nápovědou, když na štěrkopísčitém dně ulovíte v mělčí proudné vodě několik krásně vybarvených exemplářů. Pak je lepší se vzdálit a nechat tyto ryby v klidu. Zakládají na další generaci této nádherné a leckde ohrožené ryby.

Když vybrodíte na břeh, můžete potočáky zpovzdálí sledovat. Samice svými ocasy vyhlubují a čistí dno, zatímco samci stojí opodál a vzájemně se vyhánějí. 

Na mnohých vodách to už ale neuvidíte. Nejhůře jsou na tom menší toky, které byly přehrazeny hydroelektrárenskou lobby a nejen že nyní znemožňují tah ryb řekou, dokonce mění charakter koryta a tok vody odvádí do náhonů. Sebraly tak rybám přirozené prostředí, které k výtěru potřebují.

O zvýšení průměrné roční teploty, ke které dochází zpomalením vody v nadjezích, nemluvě. To jsou věci, které běžné oko nevidí a spousta lidí si je ani neuvědomí. Naštěstí pro pstruhy jsou tady rybářští hospodáři, uvědomělí úředníci a pak my, muškaři, kteří se pereme za jejich právo na přežití.

Když na lipana, tak na podzim

Podzim přináší ještě lov snad nejkrásnější české ryby – lipana. Ne že by nešel ulovit v průběhu roku všemi způsoby muškaření, ale podzimní kouzlo lovu na suchou mušku je nepřekonatelné. V tomto období totiž lipani rádi a často sbírají z hladiny líhnoucí se jepice a nepohrdnou ani z léta zbylými chrostíky.

Pokud však líhnutí jepic trvá už delší dobu, stanou se lipani těmi nejvybíravějšími rybami. Jako by si někam do hlavy uložili nadživotní obrázek jepice a každou mušku s ním pečlivě porovnávali. Je to jediná naše ryba, která dokáže přivést muškaře až na pokraj šílenství. 

Vyzkoušejte jezerní muškaření

Pokud nepatříte mezi ty, kdo mají nějakou příhodnou tekoucí pstruhovou vodu v blízkém dosahu, nezbývá vám než sednout do auta a rozjet se do okolí. Třeba ani nepojedete daleko, protože na našem území vznikají stojaté rybářské revíry s dvojím režimem hospodářství (průkopníkem je v této oblasti Středočeský územní svaz). Možná máte jeden z nich za humny a ani o tom nevíte. 

Přes léto v něm najdete kapry a na podzim k nim bývá dosazen pstruh duhový. Tomuto způsobu chytání na stojatých vodách se říká jezerní muškaření a přišlo k nám nejspíše z Anglie, kde má muškaření z lodí na velkých vodárenských nádržích dlouhou tradici. U nás takové podmínky bohužel nejsou, takže se nejčastěji chytá ze břehu.

Pro ty rybáře, kterým je náš český rybníček malý, je další možností vyrazit muškařit někam na moře, případně na řeky, kde končí tah lososů, nebo mořských pstruhů. 

A pokud máte rádi teplo a chtěli byste si prodloužit léto, doporučuji tropická moře, kde můžete zkusit poměřit síly s opravdu nepřeberným množstvím ryb. Ale ať už se vypravíte kamkoliv, přeji vám, ať vás muškaření baví a pořádně si den na rybách či celou výpravu užijete.

Autoři:
Témata: Podzim, Voda, Anglie, Tok, Hmyz, zima

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025