Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kostitřasy, tricykly i čtyřkolo. To je velké muzeum kol v Boskovštejně

aktualizováno 
Troufají si tvrdit, že budují největší ucelenou expozici historie jízdního kola na světě. Nejstarší kolo pochází z roku 1817, ale mapují i trendy, jimiž se cyklistika za ta dvě století ubírala.

Hlavní expozice je v gotické tvrzi ze 16. století. „Naším cílem není ukázat zájemcům a návštěvníkům pouze historii jízdního kola od jeho prvopočátků do dnešních časů, ale chceme přiblížit různá období vývoje a následně i nové trendy ve vývoji jízdních kol a cyklistiky. Ve vývoji, který se dnes točí v kruhu, zkouší spousty slepých cest či oživuje myšlenky 100 let staré,“ popisuje Hana Majrychová, která patří k provozovatelům expozice.

Fotogalerie

V Muzeu kol Boskovštejn (asi 20 km severně do Znojma) nechtějí zůstat jen u klasické expozice. Zanedlouho podle Majrychové chtějí otevřít také půjčovnu kol a hlavně zkušební dráhy pro testování nových modelů kol, pumptrack či bikové traily. Souvisí to s tím, že mezi spolupracovníky patří i někteří z prodejců kol, pro které to může být dobrá příležitost testovat nové modely.

Najdete tu i skutečné rarity. Téměř zapomenutou éru tricyklů reprezentují kousky z let 1884 až 1910 a je tu i největší světová expozice jízdních kol s dřevěnými rámy se spoustou unikátů.

Zájemce o technické detaily potěší i modely francouzské firmy Terrot, jednoho z největších výrobců kol ve Francii na přelomu 19. a 20.století. Firma je známá mnoha unikátními přehazovacími systémy. V Boskovštejně mají největší světovou kolekci bicyklů této značky.

Muzeum také spolupořádá různé akce týkající se cyklistiky. Například nedávno se uskutečnilo setkání velocipedistů, kde proběhl i pokus o zápis do knihy rekordů o největší počet historických dřevěných kol.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.