Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mykolog: Houby jsou letos zatím stále „opatrné“, moc nerostou

aktualizováno 
Na rozdíl od minulých let, kdy růst hub v polovině června dosahoval jednoho ze dvou ročních maxim, houbaři nyní důvody k přílišné radosti nemají. Přes zesílené občasné srážky v posledních dnech roste hub jen málo.

Křemenáč osikový | foto: houbar.cz

"Zatím houby moc nerostou, přičítáme to trvale nižším hodnotám srážek," řekl  Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Za malou úrodu podle něj může i nízká hladina spodních vod. Kdyby byla vyšší, byly by podle něj houby "živější".

Jarní druhy hub, které rostly dosud, v lesích zvolna střídají druhy letní.

"Z hřibovitých hub rostou hřiby, křemenáče a kozáky," uvedl Landa. Houbaři se mohou setkat i s liškami, holubinkami a muchomůrkami. "Přesto bychom v polovině června čekali, že jejich růst bude podstatně bohatší. Trochu nás zaráží i nízký výskyt pečárek, tedy žampionů," dodal.

Pokud bude dost vláhy, mohlo by podle Landy rychle vyrazit několik druhů hub ve velkém množství, podobně tomu bylo loni v srpnu. "Čekáme spíš příznivý vývoj, musíme se ale nechat překvapit. Růst hub se předpovídá ještě hůř než počasí," dodal.

Autoři:


Témata: Jedlé, Počasí


Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.