Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vycházka s mykologem: muchomůrka červená je afrodiziakum, hořčák léčí

  0:09aktualizováno  0:09
Že nerostou? Mykolog a chemik Jiří Baier to pro MF Dnes vyvrací a líčí kouzlo hub, které lidé nesbírají, přestože chutnají skvěle. Tedy pokud jim dopřejeme speciální úpravu. Řada z nich je navíc údajně léčivá, nebo funguje jako prevence před chorobami.

Jiří Baier představuje ryzce peprného, který je jedlý, jen potřebuje speciální úpravu. Skvěle chutná na slanině. | foto: Yan Renelt, MAFRA

„Ahoj, fešáku,“ zdraví Jiří Baier loveckého psa na cestě podél Kunratického potoka v Praze. Muž a žena, jimž zvíře patří, zvědavě nahlédnou do houbařova košíku. „Vidíte, a pak že nerostou!“ vítá Jiří jejich zájem.

To, co nasbíral, však nemá šanci oku laika zalahodit.
„Fuj, to jsou prašivky. Nebo že by holubinky?“ kroutí hlavou mladý pár.
„Kdepak,“ říká znalec. „Tohle je ryzec peprný. Jedlý, ale po speciální úpravě. Tyhle houby si bulharští pastevci opékají na slanině,“ ochotně přibližuje jeden ze svých exemplářů.

Devětasedmdesátiletý Jiří Baier, vzděláním chemik, houbám propadl a napsal o nich už 15 knih. Houby sbírá i v bohnické léčebně (více zde).

Houba prolezlá červy nemusí být jedlá. Žerou i jedovaté

I když to momentálně pro houbaře žádná sláva není, on má les za domem a houbová vycházka v jeho režii je i v pražské Libuši sázkou na jistotu. Sbírá však hlavně méně obvyklé houby a některé kolegy mykology občas dráždí svéráznými názory. Vlastním experimentem třeba vyvrátil mýtus, že červivá houba je zákonitě jedlá.

Fotogalerie

„Ve skutečnosti červi žerou i ty jedovaté. Jednou jsem na houbařskou výstavu přinesl lahev od okurek s několika slimáky. Dali jsme dovnitř smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou, a to jste měla vidět! Během třítýdenní výstavy slimáci sežrali všechno a proměnili se v pěkné cvalíky,“ vzpomíná s gustem mykolog.

Jindy zase testoval chutě. Návštěvníkům houbařské poradny naservíroval na jednom talíři pirožky plněné červivými houbami a na druhém těmi zdravými. „Talíř s červivými zmizel hned. Byly chutnější a z hlediska výživy i hodnotnější,“ zubí se senior.

Babky jen pro nepřátele

Jdeme lesem a shýbne se pro malou nevzhlednou houbičku. „Vidíte, to je štítovka jelení. Ta chutná jako brambory.“ A když už je v předklonu, odloupne ještě na zemi z kůry stromu šedý výrůstek. „A to je pevník chlupatý, léčivá houba, která roste takhle ze dřeva. Z něj a z dalších asi 20 druhů hub právě dělám likéry. Kolega v jižních Čechách mi na to vyrábí speciální alkoholy, v nich nechám usušené houby dva roky louhovat. Je to patentovaný recept a likér má protirakovinové účinky,“ vykládá Jiří Baier.

Rázně boří i další zažitá tvrzení o houbách. Například prý není pravda, že houby jsou špatně stravitelné a nemají se ohřívat. Zato oblíbené babky jsou v jeho pojetí málem propustkou do krematoria. V prasklinkách na klobouku se podle něho usazuje nižší houba nedohub. Vytváří toxiny, které podporují vznik rakoviny tlustého střeva. „Když chcete někomu ublížit, nabídněte mu babky.“

Hřib žlučník

Hřib žlučník

Naopak ostouzený hřib žlučník, lidově hořčák, bere mykolog na milost. Jednou se prý doslechl, že jeden hoteliér na Jičínsku sytil hosty prošlým jídlem, a když jim bylo zle, práškem z usušených hořčáků je za dvě hodiny postavil na nohy.

Jiří Baier to okamžitě vyzkoušel. Z lékárny si donesl želatinové kapsle, ty naplnil směsí z hořčáku a čekal na příležitost. „Jednou jsme si koupili s manželkou vinné klobásy, které milujeme. Jenže tyhle byly z Polska a jen s pětidenní zárukou. Bylo nám strašně zle. Po dvou mých kapsličkách jsme se brzy otřepali.“

Co chutná prezidentům

Cesta se klikatí, z obou stran ji lemuje smíšený les. Můj průvodce zpozorní a nasává vzduch. „Cítíte? Pach mršiny, že? Tady roste hadovka,“ říká s dovětkem, že hadovka je také slibná houba. „Teď na tom dělají v Rusku a prý by to mohl být jeden z nejúčinnějších léků proti rakovině.“

Usedáme na hromadu klád a Jiří Baier rozbalí houbovou bábovku: „Jen si dejte, je z hlívy ústřičné. Úžasná houba na vysoký cholesterol a proti zánětům. Muchomůrka růžovka zase platí za minerálovou bombu.“

Hadovka smrdutá

Hadovka smrdutá

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka

To už mykolog otevírá svoji poslední knížku Léčivé a zrádné síly hub. Podklady pro ni sbíral čtyřicet let. „Vidíte, tohle je třeba korálovec ježatý. Ten působí jako prevence Alzheimerovy nemoci. Tahle houba roste třeba v Lánech a mohla by se hodit i prezidentům,“ listuje.

Hned však naváže na poslední větu a pouští se do vyprávění, jak přivezl houbový likér na Vysočinu Miloši Zemanovi. To ještě prezidentem nebyl a prý si liboval, že je lepší než becherovka. Léčivý extrakt prý chtěl i Václav Klaus, ale tomu ho Jiří Baier nedal. „A hned vám řeknu proč. Sousedili jsme spolu na Proseku, když byl ještě v prognosťáku. Chtěl po mně, abych zbavil jejich chalupu v jižních Čechách dřevokazné houby, ale pak jsme se nepohodli,“ říká mykolog, který je také soudním znalcem na tuto problematiku.

Hřiby, po kterých pasou houbaři snad nejvíc, Jiří Baier moc nesbírá. Když na nějaký velký exemplář narazí, dá na něj třeba vizitku „pozor nebrat, chemicky ošetřeno“. A to prý cukne každý. Pomáhá tak houbám, aby jejich výtrusy měly čas dozrát a založily tak na další pokolení.

Podívejte se, jaká je to radost, když pak narazíte na ráj hříbků, jako se to před časem podařilo jednomu z našich čtenářů v Brdech (více zde):

Na rozloučenou se mykolog ještě podělí o radu. „Z muchomůrky červené mají lidé hrůzu, ale ve skutečnosti jde o jedlou houbu a výborné afrodiziakum. Podobně jako už zmíněná hadovka. Když naopak muž někam odjíždí a chce, aby mu žena zachovala věrnost, nechť ji nakrmí řízky z pýchavky obrovské. Ta zase obsahuje látky s antiafrodiziakálními účinky.“


Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz