Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbám se stále něco nelíbí a nerostou. Mykologové netuší proč

  11:54aktualizováno  11:54
Houby stále nacházejí jen ti nejurputnější houbaři a vyloženě po jednotlivých kusech. Ačkoliv mykologové ještě nedávno slibovali, že houbařské žně začnou co nevidět, zatím jsou v nedohlednu. Proč v Česku letos roste jen málo hub, ale netuší. A může být i hůř.

Houby teď nacházejí jen ti nejtrpělivější. | foto: Profimedia.cz

"Důvody bych viděl ve vlivu počasí, které zřejmě v nějakém dlouhodobějším pohledu houbám tolik nevyhovuje," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. "Neumím to vysvětlit. Radil jsem se s kolegy a ti říkají, že třeba bude hůř," dodal. 

V uplynulých týdnech se sice střídaly deštivé a teplejší dny, což růstu hub obvykle prospívá, houby však v českých lesích stále téměř nerostou. "Něco se jim v těch podmínkách, které je obklopují, stále nelíbí," míní Landa.

Šanci máte, ale pouze na jednotlivé kousky

Pozorní houbaři, kteří projdou víc lesů, přesto mají šanci, že najdou osamělé hřiby i řadu dalších druhů hub. Rady a tipy, jak houby hledat, najdete v článku Na houbách s mykologem. Kdo ví, jak hledat, ten domů vždycky něco přinese.

"Rostou i lišky a poměrně značné množství druhů holubinek, i když stejně jako u jiných hub jen po málo kusech," uvedl Landa. V lesích ale téměř nejsou bedly a objevuje se pouze málo žampionů.  

Zato rostou i muchomůrky růžovka a šedivka; houbaři by si však měli dát pozor na jejich jedovaté druhy. Roste zejména obvykle vzácná muchomůrka jarní i muchomůrka zelená, viz článek Smrtelně jedovatou bílou muchomůrku si snadno spletete se žampionem. Z dalších jedovatých druhů hub můžete najít také vláknice a závojenky.

Na rozdíl od minulých týdnů, kdy mykologové věštili brzký nástup hlavní houbařské sezony, jsou nyní již ve svých předpovědích střízlivější. "Mohly by taky nastat teplejší dny, a přesto by se to nezlepšilo. Houby jsou prostě nevyzpytatelné," uzavřel Landa.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.
S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh houby se jedná. Rozhodně ale tvůrci...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.