Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mýty o bioproduktech: Bio je zdravější, plnější vitamínů a pomůže při hubnutí

  0:10aktualizováno  0:10
Proč jíst párky chutnající jako překližka a sýr bez chuti a vůně, když můžeme mít uzeniny z opravdového masa a čerstvý sýr z kozí farmy? Není divu, že jako odpověď na nekvalitní potraviny se světem šíří sympatie ke všemu, co je bio. Pro gurmány jsou biopotraviny jako stvořené, nejsou ale samospasitelné.

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů | foto: Profimedia.cz

Označení bio potvrzuje, že jde o produkt ekologického zemědělství, jehož pěstitelé či chovatelé myslí na přírodu i na člověka a snaží se je co nejméně zatěžovat.

Co vlastně znamená bio?

Pěstitelé se vyhýbají chemii, proto při pěstování plodin nepoužívají herbicidy, pesticidy, umělá hnojiva ani geneticky modifikované organismy. Bio přitom může být jakákoli potravina nebo potravinářský výrobek, nejen ovoce a zelenina. Značkou se může pyšnit i maso, mléko, uzeniny, vejce či třeba víno.

Zvířata mívají možnost výběhu nebo pastvy a co nejpřirozenější krmení. Farmáři se také snaží, aby zbytečně netrpěla a nestresovala se při transportu a porážce, na mase to prý jde poznat.

Obecně by biopotraviny a produkty v biokvalitě neměly obsahovat umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky.

Je bio zdravější?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Nespornou výhodou biopotravin je nezatíženost chemií a umělými látkami. Ovšem ani v běžných potravinách a produktech, nesplňujících přísná kritéria bio, by nemělo být éček a dalších přídatných látek tolik, aby mohly poškodit zdraví; kontroly jsou poměrně přísné.

Vědecké studie porovnávaly běžné potraviny a jejich bioprotějšky. Výsledek? Některé biopotraviny obsahují více vitaminů a antioxidantů, což jsou látky podílející se údajně na prevenci rakoviny. Naměřená množství však nebyla natolik významná, aby měla výrazný vliv na lidské zdraví.

Je bio vhodné při hubnutí?

Člověk většinou hubne, když omezí příjem potravin a zvýší výdej energie, tedy začne se více hýbat. Jak do toho zapadá bio?

Tak třeba uherák nebo bůček by do redukční diety zřejmě zařadil málokdo a přece se i tyto výrobky mohou pyšnit nálepkou bio. Ta zjednodušeně řečeno říká, že zvířata, z nichž použité maso pochází, byla chována bez nadměrného stresu a spásala chemií nezamořenou trávu či dostávala kvalitní "neumělé" krmivo.

Bionálepka nezaručuje menší procento tuku, které je pro lidi snažící se zhubnout jednou z cest k cíli: biouherák obsahuje 50 % tuků a vysoký obsah kuchyňské soli stejně jako běžný uherský salám. Ano, lidé preferující biopotraviny jsou obvykle štíhlí a plní energie. To však mívá na svědomí jejich celkový životní styl bez přemíry alkoholu a cigaret, naopak s dostatkem pohybu.

Biopotraviny mohou jídelníček jedinců snažících se zhubnout vhodně doplňovat, díky lepší chuti se na talířích možná lépe zabydlí zelenina a ovoce. Ovšem poskládat jej jen z biovýrobků je tak trochu utopie, ne všechny potraviny seženete v biokvalitě. A také by se taková dieta podepsala na peněžence. Přece jen stále platí, že biopotraviny a výrobky z nich jsou dražší, a to z logického důvodu: jejich výroba je pro zemědělce a další producenty náročnější.

Jaké jsou nevýhody biopotravin?

První handicap je jasný už na první pohled. Na rozdíl od dokonale vyhlížejících jablek z dovozu vypadají ta bio hodně skromně, tak trochu jako adepti na vyhození do koše. Zkušení gurmáni rozdíl ve vzhledu neřeší a rovnou se zakousnou, protože chvíle pravdy přichází po ochutnání. Výhodou biopotravin je jejich plná chuť. Obsahují více vlákniny, což je většinou dáno menším obsahem vody v plodinách. Viz předchozí článek o krásných, ale nechutných rajčatech.

Nereprezentativní vzhled se dá odpustit lehce, horší je to s vyšší kazivostí, na kterou je potřeba dát pozor. Způsobuje ji právě absence používání chemie, která jinak rostliny chrání před škůdci. Biopotraviny jsou proto ohroženější a rychleji se u nich objevuje například hniloba.

Největším rizikem je kontaminace produktů plísněmi, které produkují zdraví škodlivé mykotoxiny. Biovýrobky mohou napadnout i bakterie, na které už populace není zvyklá. K biopotravinám je proto třeba chovat se jinak než k těm běžným, důležité je dodržovat podmínky skladování a spotřebovat je podle návodu výrobce, zpravidla brzy po nákupu.





Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.