Jedovaté houby nejsou okousané
Jsou. Hmyz či slimáci, dokonce i myši nebo veverky mají totiž úplně jiný trávicí systém než lidé, takže jim jed nemusí vůbec ublížit. Ohlodaná plodnice tak v žádném případě není zárukou chutné a neškodné smaženice.
Jak správně na houby?- Do lesa nemusíte v holinách (ale jestli se vám v nich dobře chodí, proč ne?).
- Lezoucí klíšťata lépe uvidíte na světlém oblečení, před výpravou použijte repelent.
- Houby sbírejte do košíku. Jde-li vás víc, vyčleňte si jeden košík na pevné houby a druhý košík na houby křehké. Žádné tašky, nikdy igelit.
- K jídlu sbírejte jen houby, které znáte, před uložením do košíku je hned v lese očistěte.
- Houby určené ,na zkoumání‘ dejte do zvláštního košíku. Berte vždy dvě plodnice - jednu mladší, druhou starší. Tyto houby nečistěte a neodřezávejte jim třeň, mohli byste zničit důležité poznávací znaky.
- Nešlapejte zbytečně v houbovém nalezišti, ať nepoškodíte podhoubí. Vždyť stačí stát a dobře koukat.
- Houby ze země vyjměte opatrně – opět kvůli tomu, abyste zbytečně nepoškodili podhoubí.
- Do košíku nedávejte přerostlé ani červivé plodnice, nechte je raději ,vysemenit‘ v lese. Doma byste je beztak vyhodili.
- Doma houby pokrájejte, nechte v chladu a brzy zpracujte.
- Kousek jídla schovejte pro případný rozbor, nikdy nevíte, jestli jste neudělali chybu.
- A jedna moralistická na závěr: v lese se, prosíme, chovejte tiše a nenechávejte po sobě nepořádek.
|