Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třicet detailů, které prozkoumat před nákupem krbových kamen

aktualizováno 
Koupě krbových kamen není malou investicí. Jak ale rozpoznat kvalitní kamna od šuntu, který se po roce provozu zkroutí tak, že přestane fungovat? Vždyť na první pohled vypadají všechny stejně a hezky.

Pokud kamna mají sloužit jen k přitopení v jedné místnosti, je lepší zvolit jen nižší výkon, abyste je nemuseli dusit. Zato se zaměřte na velikost prosklené plochy, ať si ten pohled do plamenů užijete. | foto: Haas+Sohn

První nápovědou pro výběr dobrých kamen může být jejich váha, radí Tomáš Sádecký z webového portálu Give.cz, která provozuje v Praze obří showroom s téměř padesátkou vystavených krbových kamen od klasických českých výrobců Romotop a Haas+Sohn. „Když se podíváte na kvalitní kamna, tak i ta malá váží přes sto kilo. A pak se podívejte na nějakou Čínu. Váží polovinu. A ten rozdíl spočívá v tom, že často tyto kamna jsou z tenkého plechu, někdy dokonce chybí šamoty. Taková kamna nemohou nic vydržet,“ popisuje.

Podívejme se podrobně krok za krokem, co by bylo vhodné při výběru kamen zkontrolovat Třicet nejdůležitějších bodů jsme sestavili po konzultacích s odborníky s výrobci kamen.

Technické parametry kamen

1. Už na první pohled musí vzbuzovat dojem, že se jedná o kvalitní výrobek.

2. Pevná a stabilní konstrukce - kamna musí pevně stát, nesmí se jednat o vachrlatý výrobek napodobující hračku pro děti.

3. Kvalitní zpracování detailů a povrchové úpravy krbových kamen

Fotogalerie

4. Jak jsou utěsněná dvířka, případně popelníková dvířka a těsnění kolem skla. To některá levná kamna nemají, čímž dochází k nedokonalému spalování.

5. Pevné a bezpečné uchycení skla ve dvířkách kamen. V kamnech je velký žár a nebylo by vhodné, aby sklo vypadlo z roztopených kamen.

6. Vyzkoušejte, zda přesně a lehce fungují mechanismy zavírání, otvírání, klapek a regulace.

7. Kontrolujte způsob zavírání dveří, respektive jejich kvalitu. Některá levná kamna lze velice jednoduše otevřít, jsou zavírána pouze na jeden malý a slabý kousek železa. Hrozí tedy, že kamna otevře i malé dítě.

8. Topeniště musí být obložené šamotem, vermikulitem, případně žárobetonem, což některá levná kamna nemají.

9. Vyzkoušejte, zda se jednoduše dostanete k regulátorům ovládání kamen. Některá kamna mají ovládací prvky za dvířky, což není při provozu příliš praktické.

10. Účinnost spalování by měla být minimálně 75 %, raději i 80 %.

11. Ptejte se, zda je možnost spalovat v kamnech více druhů paliv. Je to otázkou preferencí. Někteří výrobci umožňují spalovat jen dřevo, někteří i brikety

U výkonnějších krbových kamen, zvláště těch s výměníkem, vyberte typ s přívodem...

U výkonnějších krbových kamen vyberte typ s přívodem vzduchu.

Ovládání vzduchu jedinou páčkou

Ovládání vzduchu jedinou páčkou

12. Pokud kupujete krbová kamna jako interiérový prvek, dbejte, aby prosklení topeniště bylo co největší.

13. Kamna by měla mít vždy primární a sekundární přívod vzduchu (v některých případech je i terciální). Primární přívod vzduchu má na starosti základní přívod vzduchu pro hoření, sekundární pomáhá omývat dvířka, aby se neočouzela, terciální pomáhá zvýšit účinnost hoření.

14. Topeniště by mělo být snadno čistitelné.

15. Topeniště by mělo být dostatečně velké. Obecně se počítá, že by mělo být vhodné pro alespoň 33cm polena

16. Nad topeništěm by měla být clona (deflektor), která u některých levných kamen chybí.

17. Popelníková zásuvka by měla mít co největší objem.

Dbejte na bytelnost zavírání dvířek, aby se nepodařilo otevřít je malým dětem.

Dbejte na bytelnost zavírání dvířek, aby se nepodařilo otevřít je malým dětem.

18. Klička nebo páka dvířek by měla mít provedení zaručující malé prohřátí (nemusí se používat rukavice) – řada levných kamen takovouto kličkou nebo pákou vybavena není.

19. Zábrana proti vypadávání popela by měla být vyjímatelná a alespoň 8 cm vysoká.

20. Hmotnost kvalitních kamen přesahuje 100 kg. To souvisí s množstvím použitého materiálu ve výrobě.

21. Pokud prodejce doporučuje minimální vzdálenost od zdi 50 cm, vypovídá to o velkém rozpálení povrchu kamen a nebezpečí popálení (u značkových výrobců je minimální vzdálenost od zdi 20 cm).

Kamna s výměníkem

22. Požadujte bezpečnostní prvky výměníku, jako například vychlazovací smyčku nebo automatickou klapku pro přívod primárního vzduchu.

23. Zkoumejte, jak je složitý přístup k čištění výměníku. Ideální je, když mají kamna čisticí mechanismus.

24. Ač se to zdá jako samozřejmost, raději zkontrolujte, zda mají kamna zatápěcí nebo komínovou klapku.

Záruční a pozáruční servis, náhradní díly

25. Kvalitní výrobci v rámci záručního i pozáručního servisu umožňují zajištění servisního týmu až přímo do domu zákazníka. To je důležité. Kamna jen tak nenaložíte do kufru a neodvezete do servisu.

26. Zjistěte, jak je na tom výrobce s možností objednat náhradní díly i v době, kdy už se nebudou kamna vyrábět. Týká se to například šamotů, skla nebo těsnění do dvířek. Značkoví výrobci obvykle drží náhradní díly ještě dlouho po ukončení výroby daného typu kamen, v některých případech až 10 let.

27. Ptejte se, zda v případě poškození kachlí lze zakoupit náhradní kachle.

28. Zeptejte se, zda v případě poškrábání plechového pláště kamen lze zakoupit opravný lak a poškozené místo opravit.

29. Ujistěte se, zda teplovodní kamna splňují požadavky zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 platné od 1.1.2014. Řada značkových kamen splňuje dokonce i podmínky užívání a prodeje kamen platné od roku 2018

30. Použitý materiál (plech) by měl být dostatečně silný (podle umístění v kamnech v rozmezí 3 až 10 mm) tak, aby nedocházelo k deformaci kamen nebo jejich popraskání.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz