Diskuze
Na den jsem byl výčepním: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce
Děkujeme za pochopení.
stupidviewonthematter
100 hospodských, 100 názorů
To, že pan redaktor točil v jednom podniku, neznamená, že seznal zaručeně jediný správný postup při točení piva.
Neboť (poznatek z letité praxe) každý výčepák, hospodský preferuje něco jiného: pro jednoho je pivo natočené naráz hřích, pro jiného ten jediný správný způsob. Snad jen na té pěně se naštěstí shodnou. (Nemluvě o požadavcích štamgastů ohledně točení.)
A kromě v článku vyjmenovaných obecných faktorů záleží samozřejmě také na druhu piva - co pamatuji, tak základním kritériem při mistrovství v čepování bylo natočení Prazdroje naráz
A používat "zpátečku" je vcelku barbarství, je to jen akutní výpomoc, když se nedaří. Jinak to jde bez ní.
moje.maličkost
no teda
No co můžu posoudti, tak v 80% hospod točí pivo jen "po skle" jen aby zákazník nemusel chvilku čekat. U nás na vesnici i v okolních dědinkách sami lidi říkají, že si na pivo raději počkají, jen aby bylo s pořádnou čepkou a ne aby za 10 minut "zkozelo".
Cavaliere
hm
Hlavně tam nesmí být moc bublinek, to je pak jak sifon, a je jedno jaký pivo to je, protože to nikdo nepozná.
Antonek1
Re: hm
Moc bublinek je většinou v pivu tlačeném COčkem a točeném narychlo po skle, to se pak neodrazí.
Labia Majora Zemanová
...
pena je na prd, vadi zejmena v horku v lete, kdyz se chce clovek hned poradne napit
Hairy_ass
Re: ...
Pěkná jemná "čepice" by u piva být měla, pokud ji nemusíte, tak si pijte anglické typy piv, nebo si u výčepního poručte, ať vám načepuje tzv. čochtana, teda pokud bude vědět, co to je a jak se to dělá.
jazyk v broskvi
Občas taky točím...
...ale to jen když pana Šípka ( 175kg živé váhy!!! ) z Machnína bolej kolena. S tím mokrym půllitrem je to tak, ešče záleží taky, když se to točí "po skle" na úhlu drženého skla a "zpátečku" dělat nemušym, račejc to pustím na konec krapet z vejšky, nakonec "frknu" do pěny a mam i bublinku! A takovou Plzeň maj jenom Na Pargáně f Pélzni! Ale vono stačí dát si před Plzní jedny Svijany a hned víte co je pivo a co zrzavá voda! Huš sa těším na Chodovar na Bělskou pouť! Japa se máté plzeňácí?
jan.banos
Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce
Hlavně aby na tom netratili groš, než natočit o trochu víc,
Antonek1
Re: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce
Většinou jak je nad míru tak bych se bál co to je za pivo, jestli dotočili některé které stálo dlouho, nebo jestli nedochází bečka to pak moc nepění a snadno se přetočí..
ovalek
Plzeň je jedenáctka
Pilsner Urquell, německý název našeho "českého klenotu" už nějakou dobu je pouhou jedenáctkou, s 11,6 stupňovitosti, proto se nemůže označovat jako dvanáctka. Ostatně je to prostě ležák, stejně jako mnoho dalších. Například Holba Šerák má 4,7% alkoholu (více nez Pilsner, neplést se stupňovitostí) a je označována jako výčepní. Ještě že máme regionální piva, z těch europatoků se mi zvedá kufr.
maar-tyn
Re: Plzeň je jedenáctka
Plzeň má stupňovitost 11,97. Doporučil bych návštěvu některého pivovaru a trošku se v tomto směru něco naučit a ne tady mluvit a stupňovitosti a označovaní piva.
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc
Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...