Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z Beskyd houbaři nosí koše hřibů a křemenáčů, nížiny si musejí počkat

aktualizováno 
Už na konci minulého týdne nám napsal čtenář iDNES.cz ze slezské části Beskyd: „Už to začalo růst ve velkém“ a přiložil fotografie čerstvých úlovků. „Koš hřibů bez problému najdete,“ dodal ještě. S tím, že spoustu červivých hřibů v lese musel nechat.

V Beskydech už hřiby rostou. | foto: Richard Kampf

Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti spustily růst hub na horách silnější deště v uplynulém týdnu, v nížinách ale houbaři stále ještě moc nepochodí. Jak uvedl pro ČTK, situace by se mohla zlepšit koncem prázdnin. 

"Růst je podprůměrný ve srovnání s dlouhodobým sledováním jiných let, nicméně nadějné jsou vyšší polohy," potvrdil Landa s tím, že na horách už jsou oblasti, kde houby rostou hojně. Jmenoval Krušné hory, Vysočinu v okolí Žďáru nad Sázavou a Bystřici nad Pernštejnem a Vsetínsko, ale evidentně „už rostou“ i v Beskydech.

Jak rostou v Beskydech

Podle Richarda Kampfa, který nám fotografie svých úlovků poslal - především hřibů a křemenáčů, ale nechybí ani oblíbené lišky - v Beskydech momentálně prší skoro pořád. A protože je i teplo, jsou houby dost červivé. „S několika houbaři jsme se shodli na faktu, že dost červiví jsou i tvrdší hřiby jako kováři či křemenáči březoví. Červivost u praváků v letní vlně je poměrně tradiční, jen díky solidnímu růstu se dají najít a vybrat solidní kousky,“ konstatuje zkušený houbař.

Podle Landy by příznivé podmínky pro houbaře mohly na horách vydržet, protože teploty podle předpovědi nemají přesáhnout tropické teploty, což je pro houby příznivé. Zlepšení v nížinách bude záviset na tom, jestli zaprší.

Kde už houby rostou, mohou houbaři nacházet jak zmíněné hřiby a křemenáče, tak klouzky nebo muchomůrky růžovky a šedivky. Žampiony začaly růst už dříve, ale třeba s holubinkami se houbaři moc nesetkají. Z jedovatých hub Landa varuje  před muchomůrkami, čechratkou podvinutou nebo závojenkou vmáčklou.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.