Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na houbách s mykologem: Kdo ví, jak hledat, ten domů vždycky něco přinese

  7:00aktualizováno  7:00
Mnozí houbaři teď chodí z lesa s prázdnou. Mykolog Jaromír Durček ale tvrdí, že houby rostou, jen je třeba vědět kde a jaké. A názorně nám to v praxi předvedl.

Hnojník inkoustový | foto: www.houbar.cz

Naprostá většina houbařů laiků sbírá osvědčené druhy hub a hřibů, tedy "praváky, kozáky, křemenáče, suchohřiby", někdo nepohrdne bedlou, nebo třeba muchomůrkou růžovkou.

Jaromír Durček v lese vždy něco najdeAle napadlo vás někdy, že ty našedlé, zelené, fialové a jinak odpudivě a jedovatě zbarvené houby, kterých jsou plné lesy, mohou být jedlé a to dokonce velmi?

Jenže podle atlasu hub to obvykle poznat moc dobře není, protože to, co roste v lese a co je na papíře, si mnohdy není vůbec podobné. Pak zbývá jediné: vydat se do lesa s odborníkem, tedy mykologem a sledovat jej.

Jaromír Durček z Kopřivnice - Lubiny, který sbírá houby už skoro pětačtyřicet let, má oficiální mykologickou poradnu a vzácné houby chrání, svolil a vzal mě sebou.

"Je ale dost sucho," varoval mě ještě před cestou kamsi do vrchů na Kozlovicemi. "Ale něco najdeme, nebojte se," dodal rychle, když spatřil můj výraz zmaru.

Ani jsem pořádně nevěděl, co od takového "poučeného" houbaření očekávat.

Mé představy oscilovaly někde mezi tím, jak vycházíme po hodině z lesa a každý máme v rukách koše přeplněné nádhernými praváky a tím, že to bude spíše vycházka plná latinských názvů a malinkých pokroucených hub typu "sametonoška malinká penízovkatá, variace průsvitná".

Hlívu ústřičnou si můžete díky kolíčkové sadbě vypěstovat i na pařezu na zahradě.Nebylo to ani jedno ani to druhé. Hned na kraji lesa jsme objevili starý pařez, který Jaromír Durček po chvíli nazval pařezem multifunkčním. Rostlo na něm totiž asi osm druhů hub, jedlá sice žádná, ale ta jejich nádherná jména!

"Třepenitka svraščitá! A tady třepenitka cihlová! A tu je dřevnatka," radoval se Jaromír Durčák a ukazoval mi jakýsi malý černý klacík, který vystřídala vzápětí outkovka pestrá, samozřejmě také z multifunkčního pařezu...

A pak už to šlo ráz naráz: hnojník, hromovka, klouzek peprný - na radu mykologa jsem si malinko ukousnul a měl další tři hodiny na rtech pocit, jako bych si je potřel obzvláště vydařenou feferonkou. Jaromír Durček vůbec velmi často do nejrůznějších hub kousal. "Jen tak se mnohdy dá poznat například druh holubinek, kterých je několik set druhů. Některé jsou lahodné, jiné naopak velmi palčivé."

Anýzovník vonnýDo některých hub není třeba ani kousat, například anýzovník vonný opravdu voní na metry. Ale zpět od vědy k tomu, co tolik lidí s lačným pohledem žene víkend co víkend do houštin - tedy za jedlými houbami a hřiby. Taky jste věděli, že ty malé jakoby nafouklé a plstnaté kuličky a kupoličky, které obvykle zdaleka obcházíte, jsou výtečné pýchavky?

A že ty nazelenalé a našedlé houby, které komentujete: "zase nic, jenom samý plebs, nic jedlého", jsou výtečné holubinky? "Jsou z nich vynikající škvarky," říká Jaromír Durček a jednu obzvláště hnusnou, se zelenošedým kloboukem si strká do torny.

"Nakrájí se na kostičky a pak se na oleji smaží, až se zbaví vody a jsou narůžovělé. Osolit a dobrou chuť." A já si vybavuju, kolik takových hub jsem minul, obešel, kolik jsem jich mohl nasbírat, kolik škvarků uškvařit...

Nacházím smrkový hřib, jediný toho dne. Pak ještě najdu jednoho habrového kozáka a kromě pýchavek, které jsem právě začal sbírat, už mi do košíku přidává můj společník.

Kotrč kadeřavýTakže bych jinak přišel o holubinku révovou, černající, olivovou a namodralou, dvě lišky ametystové (kdysi hojné, dnes prý celkem vzácné), nevšiml bych si kotrče kadeřavého - jakéhosi beskydského lanýže, tedy co se chuti týče, jinak to vypadá jako stará školní houba na tabuli... Taky bych si asi sám od sebe nedal do košíku strmělku kyjonohou.

A mezi tím vším se procházíme a hovoříme zasvěceně o suchu. Když se po třech hodinách vracíme k autu, Jaromír Durček má plnou hlavu starostí - na 4. října chystá každoroční výstavu hub - loni jich lidem v Kulturním domě v Lubině ukázal na 221 druhů.

"Snad zaprší, protože jinak to nebude jednoduché," říká houbař, jehož čeká už jen necelý týden dovolené a plahočení se po lesích. "Ale zase tak hrozné to nebude, vždycky něco najdu," dodává a já mu věřím.


Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...



Najdete na iDNES.cz