Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na houbách s mykologem: Kdo ví, jak hledat, ten domů vždycky něco přinese

  7:00aktualizováno  7:00
Mnozí houbaři teď chodí z lesa s prázdnou. Mykolog Jaromír Durček ale tvrdí, že houby rostou, jen je třeba vědět kde a jaké. A názorně nám to v praxi předvedl.

Hnojník inkoustový | foto: www.houbar.cz

Naprostá většina houbařů laiků sbírá osvědčené druhy hub a hřibů, tedy "praváky, kozáky, křemenáče, suchohřiby", někdo nepohrdne bedlou, nebo třeba muchomůrkou růžovkou.

Jaromír Durček v lese vždy něco najdeAle napadlo vás někdy, že ty našedlé, zelené, fialové a jinak odpudivě a jedovatě zbarvené houby, kterých jsou plné lesy, mohou být jedlé a to dokonce velmi?

Jenže podle atlasu hub to obvykle poznat moc dobře není, protože to, co roste v lese a co je na papíře, si mnohdy není vůbec podobné. Pak zbývá jediné: vydat se do lesa s odborníkem, tedy mykologem a sledovat jej.

Jaromír Durček z Kopřivnice - Lubiny, který sbírá houby už skoro pětačtyřicet let, má oficiální mykologickou poradnu a vzácné houby chrání, svolil a vzal mě sebou.

"Je ale dost sucho," varoval mě ještě před cestou kamsi do vrchů na Kozlovicemi. "Ale něco najdeme, nebojte se," dodal rychle, když spatřil můj výraz zmaru.

Ani jsem pořádně nevěděl, co od takového "poučeného" houbaření očekávat.

Mé představy oscilovaly někde mezi tím, jak vycházíme po hodině z lesa a každý máme v rukách koše přeplněné nádhernými praváky a tím, že to bude spíše vycházka plná latinských názvů a malinkých pokroucených hub typu "sametonoška malinká penízovkatá, variace průsvitná".

Hlívu ústřičnou si můžete díky kolíčkové sadbě vypěstovat i na pařezu na zahradě.Nebylo to ani jedno ani to druhé. Hned na kraji lesa jsme objevili starý pařez, který Jaromír Durček po chvíli nazval pařezem multifunkčním. Rostlo na něm totiž asi osm druhů hub, jedlá sice žádná, ale ta jejich nádherná jména!

"Třepenitka svraščitá! A tady třepenitka cihlová! A tu je dřevnatka," radoval se Jaromír Durčák a ukazoval mi jakýsi malý černý klacík, který vystřídala vzápětí outkovka pestrá, samozřejmě také z multifunkčního pařezu...

A pak už to šlo ráz naráz: hnojník, hromovka, klouzek peprný - na radu mykologa jsem si malinko ukousnul a měl další tři hodiny na rtech pocit, jako bych si je potřel obzvláště vydařenou feferonkou. Jaromír Durček vůbec velmi často do nejrůznějších hub kousal. "Jen tak se mnohdy dá poznat například druh holubinek, kterých je několik set druhů. Některé jsou lahodné, jiné naopak velmi palčivé."

Anýzovník vonnýDo některých hub není třeba ani kousat, například anýzovník vonný opravdu voní na metry. Ale zpět od vědy k tomu, co tolik lidí s lačným pohledem žene víkend co víkend do houštin - tedy za jedlými houbami a hřiby. Taky jste věděli, že ty malé jakoby nafouklé a plstnaté kuličky a kupoličky, které obvykle zdaleka obcházíte, jsou výtečné pýchavky?

A že ty nazelenalé a našedlé houby, které komentujete: "zase nic, jenom samý plebs, nic jedlého", jsou výtečné holubinky? "Jsou z nich vynikající škvarky," říká Jaromír Durček a jednu obzvláště hnusnou, se zelenošedým kloboukem si strká do torny.

"Nakrájí se na kostičky a pak se na oleji smaží, až se zbaví vody a jsou narůžovělé. Osolit a dobrou chuť." A já si vybavuju, kolik takových hub jsem minul, obešel, kolik jsem jich mohl nasbírat, kolik škvarků uškvařit...

Nacházím smrkový hřib, jediný toho dne. Pak ještě najdu jednoho habrového kozáka a kromě pýchavek, které jsem právě začal sbírat, už mi do košíku přidává můj společník.

Kotrč kadeřavýTakže bych jinak přišel o holubinku révovou, černající, olivovou a namodralou, dvě lišky ametystové (kdysi hojné, dnes prý celkem vzácné), nevšiml bych si kotrče kadeřavého - jakéhosi beskydského lanýže, tedy co se chuti týče, jinak to vypadá jako stará školní houba na tabuli... Taky bych si asi sám od sebe nedal do košíku strmělku kyjonohou.

A mezi tím vším se procházíme a hovoříme zasvěceně o suchu. Když se po třech hodinách vracíme k autu, Jaromír Durček má plnou hlavu starostí - na 4. října chystá každoroční výstavu hub - loni jich lidem v Kulturním domě v Lubině ukázal na 221 druhů.

"Snad zaprší, protože jinak to nebude jednoduché," říká houbař, jehož čeká už jen necelý týden dovolené a plahočení se po lesích. "Ale zase tak hrozné to nebude, vždycky něco najdu," dodává a já mu věřím.


Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

Najdete na iDNES.cz