Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na hyacinty není nikdy pozdě, přinesou do bytu kus voňavého jara

  1:00aktualizováno  1:00
Venku je nevlídně a jaro v nedohlednu. Správný čas dobít energii živými květinami, které vám provoní celý byt svěží přírodní vůní. Rozkvetlý hyacint na okenním parapetu dokáže snadno vyvolat pocit, že toužebně očekávané jaro už je téměř za dveřmi.

Stačí dva květy hyacintu a hned je veseleji. | foto: shutterstock.com

Předností hyacintů je kromě vůně a krásného květenství jejich široká barevná paleta. Květy mohou mít bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté. Barvu budoucího květu lze dokonce poznat už podle barvy cibulky hyacintu nebo u zeleného poupěte. Z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Stejně tak je stvol se zeleným poupětem buď čistě zelený, nebo narůžovělý či namodralý.

Jak hyacint vypěstovat z cibulky

Ta nádhera, když se puky hyacintů otevřou a objeví se poupata.Rozkvetlý hyacint si můžete rovnou přinést z obchodu anebo si ho doma vypěstovat sami. Pro rychlení jsou nejlepší větší cibulky, které nejlépe nasazují na květ. Hyacinty se nerozmnožují podobně jako tulipány či narcisy takzvanými dceřinými cibulkami, ale rozmnožovacími cibulkami (brutem). Cibule k rychlení je nejvhodnější koupit.

Rychlí se buď ve vodě ve speciálních sklenicích, nebo v půdě v květináči. Cibulky vysaďte špičkou nahoru, umístěte je na 6 až 8 týdnů do chladnější místnosti s teplotou do 5 °C a počkejte, až zakoření. Po celou dobu rostlinku nechte zakrytou (ve tmě) až do doby, kdy se objeví poupata. Hned poté hyacint můžete přenést do obytné místnosti a ještě týden jej nechte zakrytý. Na světle a v teple pak hyacint rozkvete.

Jakou zvolit nádobu

Hyacinty vám krásně dotvoří i atmosféu slavnostně prostřeného stolu. Kvetoucí hyacint v interiéru nejlépe vynikne v keramických nebo skleněných nádobách. Ty působí zajímavě, protože cibule a kořeny jsou v průhledné nádobě viditelné a nádherná struktura rostliny tak ještě více vynikne. Tradičnější obal, například proutěný košíček nebo váza s barokním nádechem, zase hyacintu dodá zcela jiný charakter, který je ideální pro klasicky či rustikálně zařízený interiér.

Stále oblíbenější je také pěstování rostlin v truhlících a kontejnerech na balkonech. A pokud jste zapomněli na podzim zasadit cibuloviny do volné půdy na zahrádce, nevadí. I koupené hrnkové hyacinty můžete na jaře bez obav vysadit do venkovních truhlíků.

Co s hyacinty po odkvětu

Rozkvetlé hyacinty vás na jaře potěší i na zahradě. Pokud jste je nezapomněli na podzim zasadit.Hyacint vykvétá při teplotě 16 až 20 °C a obvykle kvete zhruba tři týdny. Při vyšších teplotách, které většinou máme v bytě, ale pokvete kratší dobu. Nejdéle vydrží kvést v chladnější chodbě nebo hale.

Na péči hyacint není náročný, stačí udržovat kořenový bal mírně vlhký. Ani přihnojování není nutné. Po odkvětu hyacint přestaňte zalévat. Až se takzvaně zatáhne, tedy listy i květ zežloutnou a opadají, hyacint vyjměte, očistěte a uskladněte na suchém místě.

Ke konci září pak cibulky můžete zasadit do záhonu nebo do nádob na terase do hloubky 10 až 15 cm. Správná půda pro pěstování hyacintů je lehká a propustná, bohatá na humus. Nejlépe jim vyhovuje slunné místo. Hyacint sice můžete po odkvětu ponechat v zemi, ale květ bude každý rok menší a menší a rostlina pak může úplně zaniknout.

Původ hyacintů

Teprve pohled na detail květu hyacintu vám odhalí jeho působivou krásu. Botanické druhy hyacintů (Hyacinthus) pochází ze západní Asie, Turecka a Libanonu. První hyacinty byly přivezeny do Evropy v 16. století a byly pěstovány v botanických zahradách. Především v 17. a 18. století se stal hyacint stejně jako tulipán módní záležitostí a za jedinou cibuli se platily horentní sumy.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz