Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na hyacinty není nikdy pozdě, přinesou do bytu kus voňavého jara

  1:00aktualizováno  1:00
Venku je nevlídně a jaro v nedohlednu. Správný čas dobít energii živými květinami, které vám provoní celý byt svěží přírodní vůní. Rozkvetlý hyacint na okenním parapetu dokáže snadno vyvolat pocit, že toužebně očekávané jaro už je téměř za dveřmi.

Stačí dva květy hyacintu a hned je veseleji. | foto: shutterstock.com

Předností hyacintů je kromě vůně a krásného květenství jejich široká barevná paleta. Květy mohou mít bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté. Barvu budoucího květu lze dokonce poznat už podle barvy cibulky hyacintu nebo u zeleného poupěte. Z bílé cibulky vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý. Stejně tak je stvol se zeleným poupětem buď čistě zelený, nebo narůžovělý či namodralý.

Jak hyacint vypěstovat z cibulky

Ta nádhera, když se puky hyacintů otevřou a objeví se poupata.Rozkvetlý hyacint si můžete rovnou přinést z obchodu anebo si ho doma vypěstovat sami. Pro rychlení jsou nejlepší větší cibulky, které nejlépe nasazují na květ. Hyacinty se nerozmnožují podobně jako tulipány či narcisy takzvanými dceřinými cibulkami, ale rozmnožovacími cibulkami (brutem). Cibule k rychlení je nejvhodnější koupit.

Rychlí se buď ve vodě ve speciálních sklenicích, nebo v půdě v květináči. Cibulky vysaďte špičkou nahoru, umístěte je na 6 až 8 týdnů do chladnější místnosti s teplotou do 5 °C a počkejte, až zakoření. Po celou dobu rostlinku nechte zakrytou (ve tmě) až do doby, kdy se objeví poupata. Hned poté hyacint můžete přenést do obytné místnosti a ještě týden jej nechte zakrytý. Na světle a v teple pak hyacint rozkvete.

Jakou zvolit nádobu

Hyacinty vám krásně dotvoří i atmosféu slavnostně prostřeného stolu. Kvetoucí hyacint v interiéru nejlépe vynikne v keramických nebo skleněných nádobách. Ty působí zajímavě, protože cibule a kořeny jsou v průhledné nádobě viditelné a nádherná struktura rostliny tak ještě více vynikne. Tradičnější obal, například proutěný košíček nebo váza s barokním nádechem, zase hyacintu dodá zcela jiný charakter, který je ideální pro klasicky či rustikálně zařízený interiér.

Stále oblíbenější je také pěstování rostlin v truhlících a kontejnerech na balkonech. A pokud jste zapomněli na podzim zasadit cibuloviny do volné půdy na zahrádce, nevadí. I koupené hrnkové hyacinty můžete na jaře bez obav vysadit do venkovních truhlíků.

Co s hyacinty po odkvětu

Rozkvetlé hyacinty vás na jaře potěší i na zahradě. Pokud jste je nezapomněli na podzim zasadit.Hyacint vykvétá při teplotě 16 až 20 °C a obvykle kvete zhruba tři týdny. Při vyšších teplotách, které většinou máme v bytě, ale pokvete kratší dobu. Nejdéle vydrží kvést v chladnější chodbě nebo hale.

Na péči hyacint není náročný, stačí udržovat kořenový bal mírně vlhký. Ani přihnojování není nutné. Po odkvětu hyacint přestaňte zalévat. Až se takzvaně zatáhne, tedy listy i květ zežloutnou a opadají, hyacint vyjměte, očistěte a uskladněte na suchém místě.

Ke konci září pak cibulky můžete zasadit do záhonu nebo do nádob na terase do hloubky 10 až 15 cm. Správná půda pro pěstování hyacintů je lehká a propustná, bohatá na humus. Nejlépe jim vyhovuje slunné místo. Hyacint sice můžete po odkvětu ponechat v zemi, ale květ bude každý rok menší a menší a rostlina pak může úplně zaniknout.

Původ hyacintů

Teprve pohled na detail květu hyacintu vám odhalí jeho působivou krásu. Botanické druhy hyacintů (Hyacinthus) pochází ze západní Asie, Turecka a Libanonu. První hyacinty byly přivezeny do Evropy v 16. století a byly pěstovány v botanických zahradách. Především v 17. a 18. století se stal hyacint stejně jako tulipán módní záležitostí a za jedinou cibuli se platily horentní sumy.

Autoři:



Nejčtenější

Když veverkám pořídíte krmítko, odmění vás úžasnou podívanou

Tady už si veverka, která právě zjistila, jak se dostat k obsahu krmítka,...

Průhledné víko ze silného plexiskla opatřené bytelným nerezovým pantem chrání na krmítku pro veverky všechny dobroty,...

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...



Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...

Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Na Trumpa v New Yorku zabírá kava. Stala se módním antistresovým nápojem

Kavu mladí považují za alternativu k alkoholu.

Národy jižního Pacifiku ji konzumují po tisíciletí. Kava kava (pepřovník opojný) dnes dobývá srdce mladých stresovaných...

Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

Mol šatní (Tineola bisselliella)

Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Najdete na iDNES.cz