Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na konci prázdnin mykologové konečně očekávají houbové žně

  17:00aktualizováno  17:00
Nejvíce hub poroste pravděpodobně v poslední čtvrtině prázdnin a začátkem září. Podle mykologů ale záleží na tom, jak vysoko se vyšplhají teploty a kolik spadne srážek.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Letošní rok znamená pro houbaře nejistou sezonu. Jedni se vracejí z lesa s plnými košíky, druzí nachodí kilometry, a domů přinesou jen pár babek. Tak rozdílné jsou letošní zkušenosti houbařů – alespoň jak je popisují v internetových diskusích. "Existují oblasti, kde lidé chodí denně s košíky plnými hub, pyšně se chlubíce nevšedními úlovky, jsou ale i místa, kde o prašivku nezakopnete," potvrzuje Luboš Zelený, mykolog z Plzeňska. Čím to? Prší totiž jen někde a voda z lokálních bouřek většinou rychle odteče. V některých oblastech je navíc chladněji, a to hlavně v noci a ráno, což houbám moc nevyhovuje.

"V současné době však houby přestávají růst postupně na celém území Česka. Například na Olomoucku, Zlínsku, v Beskydech a Javorníkách už je sucho," tvrdí přerovský mykolog Jiří Polčák. Takže kdy se z lesů zase začnou nosit vrchovaté košíky?

Do lesa se vydejte za pár týdnů

Věštit, kdy bude nejvhodnější vyrazit na houby, se mykologům moc nechce. Jakoukoli předpověď totiž může zcela zhatit počasí - třeba velké sucho nebo hodně nízké teploty.

Houby.

Pokud však počasí nezklame, mohl by být ten nejlepší čas v poslední čtvrtině prázdnin a na začátku září. Vychází tak i fáze měsíce, protože úplněk, který má na houby údajně příznivý vliv, bude 4. září.

Houbařská sezona by měla vydržet celé září a říjen, kdy více hub poroste v jehličnatých lesích. "Vyrovná se rozdíl mezi denními a nočními teplotami a občasný déšť přispěje k růstu hub. Potřebná vlhkost bude podpořena i ranními mlhami," říká Václav Matějka, mykolog z Rychnova nad Kněžnou. Pokud bude teplo, mohou v košíku skončit ještě letní druhy hub. Přibýt by k nim měly ty podzimní - třeba václavky a čirůvky.

Zítra v MF DNES

Mapu s tipy, kde rostou houby a jaké druhy konkrétně, najdete v příloze Léto MF DNES, která vychází ve středu 5. srpna. Dočtete se tam také, za jakého počasí a v jakých podmínkách roste nejvíce hub, nechybí ani rady pro nezkušené houbaře.

Autoři:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Nejste si jisti druhem houby? Stačí ji vyfotit aplikací a máte jasno.
S novou aplikací vyfotíte houbu a dozvíte se její pravděpodobné jméno

Nová česká aplikace částečně nahradí klasický atlas hub. Přímo v terénu dokáže z fotografie rozpoznat, o jaký druh houby se jedná. Rozhodně ale tvůrci...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.