Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze

aktualizováno 
Televizní kuchaři zacházejí s extra panenským olivovým olejem, jakoby vlastnili olivové plantáže. Experiment vědců z Kalifornské univerzity ale ukázal, že tepelnou úpravou se dokonale smazaly chuťové rozdíly mezi drahým extra panenským a levným olivovým olejem. Oba po tepelné úpravě chutnaly stejně "smaženě".

Opravdu kvalitním, extra panenským olivovým olejem, zakápněte až hotové jídlo | foto: Profimedia.cz

Fanoušci nejdražšího oleje vyzdvihují především jeho vynikající chuť a skutečnost, že je jeden z nejzdravějších pro náš organismus. Existuje ale rozdíl mezi smažením na olivovém nebo jakémkoliv jiném rostlinném oleji?

Podle listu The New York Times se na tuto otázku pokusili odpovědět vědci z Kalifornské univerzity. Především je zajímalo, zda opravdu existuje rozdíl mezi smažením na kvalitním extra panenském oleji (extra virgin) a mnohem lacinějším, obyčejným olivovým olejem z pokrutin.

Test ukázal, že vysoké teploty zkazí i ten nejkvalitnější olej

Kalifornští vědci postupně vystavovali oleje vysokým teplotám a zaznamenávali rozdíly v jejich chuti před a po smažení. Podle nich se tak snadno pozná, jestli se extra panenský olivový olej po smažení liší od těch levnějších i něčím jiným, než jen mnohem vyšší cenou.

V testu použili čtyři různé olivové oleje, jeden velice levný z pokrutin s nepříliš výrazným aroma a tři extra panenské, lisované za studena.

Před testem neměli odborníci problém rozeznat kvalitní olej od obyčejného. Dva ze tří extra virgin olejů byly opravdu kvalitní, ve třetím však byly cítit zkvašené olivy, což je už samo o sobě špatné. Je důležité naučit se rozeznat správnou vůni “extra virgin”. Může se samozřejmě měnit podle konkrétní várky oliv, nikdy by však neměla být zkvašená nebo kyselá.

Poté vědci vystavili všechny testované oleje vysoké teplotě. Jejich chuť i vůně se dramaticky změnily. Všechny byly cítit i chutnaly stejně "smaženě". Obyčejný olivový z pokrutin i extra panenské olivové oleje se od sebe téměř nelišily. Extra virgin tak ztratil většinu toho, co jej činí tak drahým.

Tipy, jak si užít kvalitní extra virgin

  • Pokud chcete, aby jídlo chutnalo po opravdu kvalitním olivovém oleji, klidně ho usmažte například na některém z levnějších olejů a před servírováním pouze zakápněte extra panenským.
Aby jídlo chutnalo po opravdu dobrém olivovém oleji, stačí ho zakápnout Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej

Na tepelné úpravy můžete použít v podstatě jakýkoliv rostlinný olej, kvalitním extra virgin zakápněte až hotové jídlo

  • Především je důležité zapamatovat si, že všechny oleje jsou velmi citlivé na světlo, teplo a vzduch a tím se řídit. Nakonec je v podstatě jedno, jestli používáte ke smažení olej olivový, arašídový nebo slunečnicový. Pokud ho špatně a dlouho skladujete, ztrácí chuť a stává se nepoživatelným.
  • Vyberte si kvalitní extra panenský olivový olej, který chutná vám a skladujte ho na opravdu tmavém a chladném místě. Pečlivě ho zavírejte a na jeho "vystavování" na kuchyňské lince zapomeňte.
  • Vyplatí se kupovat menší balení, které dříve spotřebujete. Před každým použitím k oleji rovněž přičichněte, jestli se už nezkazil.
Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Dětská fantazie vs. realita dospělých: Máme děti ve fantazírování brzdit, nebo podporovat?
Dětská fantazie vs. realita dospělých: Máme děti ve fantazírování brzdit, nebo podporovat?

Bujná fantazie k dětem neodmyslitelně patří. Její používání znamená, že vývoj probíhá v pořádku. Kromě toho je důležitá pro rozvoj slovní zásoby a pro celkovou kreativitu. Jak tyto kvality u svých potomků podporovat? A je potřeba je někdy i usměrňovat?

Najdete na iDNES.cz