Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Šumavě mistrovsky tlučou špačky. Rozhodně při tom neusínají

aktualizováno 
Už 7. mistrovství světa v této disciplíně se v neděli koná ve Stožci na Šumavě. Přihlásit se mohou i začátečníci. A po závodě se všichni účastníci nacpou pečenými bramborami.

Z mistrovství tlučení špačků 2008 | foto: SIO Stožec

Sedmý ročník světového šampionátu se v neděli uskuteční ve Stožci na Šumavě. Tlučení špačků, kterým se v minulých stoletích bavily děti, v sobě nese prvky současných oblíbených kolektivních her, třeba baseballu. Hráči se při ní snaží odpálit a pálkou v letu zasáhnout dřevěného špačka.

"Dosavadní držitelkou stožeckého rekordu je s 45 metry Simona Gaalová z Jablonecka a mužské se 74 metry Jan Setrník, který je také z Jablonecka," řekla mluvčí pořádající Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jana Zvettlerová.

Šampionát, jenž se uskuteční na fotbalovém hřišti SK Bivoj Stožec, je otevřený všem zájemcům. Hraje se v mužské a ženské kategorii od 12 let.

Z mistrovství tlučení špačků 2008

Přijít mohou i úplní začátečníci - trénink začíná v 16:00, samotný závod o hodinu později. Ceny v minulých ročnících byly typicky šumavské: medovina, raneček s buchtami a se zelňáky. Letošní ceny jsou překvapením. Po závodě se budou péct brambory.

A co je k tlučení špačků zapotřebí? Protáhlá úzká pálka a špaček. Špaček je váleček asi deset centimetrů dlouhý, na obou koncích zašpičatělý, odpaluje se z nadhozu za letu. Jeho vymrštění se docílí úhozem na špičku. Pravidla mají své regionální varianty - někde se musí dopravit do vyznačeného kruhu, jinde do dálky. Podle domluvy se závodí mezi sólisty nebo družstvy.

Na závěr akce se pečou brambory

Mistrovství v tlučení špačků se bude odehrávat v krásném prostředí Stožce, jenž je největší obcí jižní části Národního parku a CHKO Šumava. V minulosti byla významným střediskem dřevařské výroby. Vyráběly se zde desky z rezonančního dřeva na výrobu hudebních nástrojů.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Nejzdravější bývají voříšci.
VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Jobs Contact
Inženýr kvality nových projektů (35.000 - 50.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.