Na Šumavě mistrovsky tlučou špačky. Rozhodně při tom neusínají

aktualizováno 
Už 7. mistrovství světa v této disciplíně se v neděli koná ve Stožci na Šumavě. Přihlásit se mohou i začátečníci. A po závodě se všichni účastníci nacpou pečenými bramborami.

Z mistrovství tlučení špačků 2008 | foto: SIO Stožec

Sedmý ročník světového šampionátu se v neděli uskuteční ve Stožci na Šumavě. Tlučení špačků, kterým se v minulých stoletích bavily děti, v sobě nese prvky současných oblíbených kolektivních her, třeba baseballu. Hráči se při ní snaží odpálit a pálkou v letu zasáhnout dřevěného špačka.

"Dosavadní držitelkou stožeckého rekordu je s 45 metry Simona Gaalová z Jablonecka a mužské se 74 metry Jan Setrník, který je také z Jablonecka," řekla mluvčí pořádající Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jana Zvettlerová.

Šampionát, jenž se uskuteční na fotbalovém hřišti SK Bivoj Stožec, je otevřený všem zájemcům. Hraje se v mužské a ženské kategorii od 12 let.

Z mistrovství tlučení špačků 2008

Přijít mohou i úplní začátečníci - trénink začíná v 16:00, samotný závod o hodinu později. Ceny v minulých ročnících byly typicky šumavské: medovina, raneček s buchtami a se zelňáky. Letošní ceny jsou překvapením. Po závodě se budou péct brambory.

A co je k tlučení špačků zapotřebí? Protáhlá úzká pálka a špaček. Špaček je váleček asi deset centimetrů dlouhý, na obou koncích zašpičatělý, odpaluje se z nadhozu za letu. Jeho vymrštění se docílí úhozem na špičku. Pravidla mají své regionální varianty - někde se musí dopravit do vyznačeného kruhu, jinde do dálky. Podle domluvy se závodí mezi sólisty nebo družstvy.

Na závěr akce se pečou brambory

Mistrovství v tlučení špačků se bude odehrávat v krásném prostředí Stožce, jenž je největší obcí jižní části Národního parku a CHKO Šumava. V minulosti byla významným střediskem dřevařské výroby. Vyráběly se zde desky z rezonančního dřeva na výrobu hudebních nástrojů.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Najdete na iDNES.cz