Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbaři se dočkali. V lesích na Vysočině konečně zažívají pravé žně

  6:26aktualizováno  6:26
Zatím celý letošní rok byl pro houbaře na Vysočině jednou velkou bídou. První polovina září to změnila. Z lesů si houbaři odnášejí vrchovaté košíky. Snadné je v těchto dnech nalézt například hřiby, bedly, holubinky nebo ryzce.

Houbaři na vysočině z lesů nosí plné koše hub. Rostou hlavně hřiby. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Češi jsou národem houbařů, říká se. Nynější dny to jen potvrzují. Lesy jsou obsypané auty, mezi stromy míří zástupy lidí s podezřele velkými košíky v rukou.

"Jak byl celý dosavadní rok pro houby bídný, teď je to čas naprosto ideální. Nebál bych se říct, že prožíváme vrchol sezony," uvedl předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel.

V lesích houbaři nyní nachází spoustu hřibovitých hub, ale odnáší si i bedly a holubinky. "Dost je i ryzců smrkových," dodal Burel.

Podle něho k obrovské úrodě hub pomáhá současné pro člověka nepříliš komfortní počasí. "Časté deště a přes den patnáct stupňů. To je přesně to, co houby potřebují," vysvětluje jihlavský mykolog.

"Hub roste spousta. Vidíme to už jen podle toho, kolik aut podél lesů parkuje. Ať je středa, nebo neděle, příjezdové cesty jsou stále plné," říká místostarostka Smrčné u Jihlavy Daniela Štefáčková.

Na houby se bude chodit až do prvních mrazivých dnů

Lence Dufkové z Telče stačila koncem týdne k naplnění košíku hodinka bloudění po lese. "Našla jsem spoustu hřibů a pár bedel," vyprávěla. Většina z úlovku skončila zabalená ve strouhance jako houbové řízky.

"Také jsme během chvíle našli plný košík. Nasbírali jsme nějaké hříbky, babky i praváky," pochlubila se svou kořistí Štefáčková.

To známý jihlavský advokát Jan Herout se letos do lesa ještě nedostal. "Ale mrzí mě to. Snad to co nejrychleji napravím," poznamenal vášnivý mykolog.

Chystá se na svá oblíbená místa v okolí Jihlavy. "Každé mám na jednom konci města. Tam rostou houby vždy. A když ne, mám jistotu, že nerostou ani jinde," usmívá se.

Podle mykologů by houbové žně měly ještě několik týdnů trvat. Napovídá tomu i předpověď počasí. Vlhko a nepříliš teplo má být po celý tento týden.

"Loni jsem na houby chodil až do mrazu. Byl jsem na nich ještě 27. listopadu. A vždy jsem něco našel," vrací se o rok zpět Herout.

Kdo si není jistý, může se obrátit na mykologickou poradnu

Svými úlovky se mnozí chlubí na internetu, třeba na Facebooku. A mykologové pak na houbařských výstavách. Těch se právě v těchto dnech koná v celém kraji několik.

Jedna taková skončila v neděli v Jihlavě. "Ukázali jsme zhruba tisícovce návštěvníků asi 400 druhů hub. Devadesát procent z nich bylo nasbírano na Vysočině," pochlubil se Burel.

Do 29. září je přístupná podobná výstava v Humpolci v Muzeu doktora Aleše Hrdličky. V pondělí večer k exponátům přibylo množství hub, které nasbíral a popsal havlíčkobrodský mykolog Jaroslav Kocman. Ten tu o houbách i přednášel. Dvoudenní houbařská výstava začala v úterý i v prostorách domu dětí a mládeže v Pelhřimově, na počátek října se chystá v muzeu v Havlíčkově Brodě.

Kdo by si v lese něco nasbíral a nebyl si jist, zda si konzumací neznámých hub neublíží, jsou v provozu mykologické poradny. Například ta jihlavská je otevřena každé pondělí od 16 do 17 hodin v předsálí Muzea Vysočiny.

"Lidé nosí hlavně pečárky a penízovky. Objevilo se mi tu i několik hřibů kovářských. V lese často lidé váhají, zda si ho nespletli s hřibem satan, a jdou si to ověřit. Ale na Vysočině se nespletou, tady satan neroste," přiblížil Jiří Burel.

Kromě osobní návštěvy se mohou houbařští amatéři ptát odborníků e-mailem nebo po telefonu. Během týdne jen v Jihlavě takto vyřídí desítky dotazů.


Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

4 statečné: Stihnou ještě zhubnout do plavek?
4 statečné: Stihnou ještě zhubnout do plavek?

Čtyři maminky se ve svém těle necítily dobře, proto si předsevzaly shodit přebytečná kila a nastartovat nový životní styl. Podaří se jim to?

Najdete na iDNES.cz