Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Koudel je pro pamětníky. Nejelegantnější těsnění je ze Sisealu

aktualizováno 
Čím nahradit na těsnění koudel? ptá se čtenář. S čím se dobře pracuje i amatérovi? Podle instalatérů klasickou koudel vytěsňují modernější a elegantnější metody: teflonová páska, šňůra nebo Siseal.

Těsnicí šňůra | foto: Locktite

Těsnit spoje klasickou koudelí je sice tradiční, pěkné a levné, ale mezi řemeslníky tato metoda pomalu vymírá. „Chlapi často potřebují, aby po nich práce vypadala pěkně, aby nezůstaly chlupy, proto do míst, kde je to vidět, používají modernější metody,“ říká Miloš Borovička ze stejnojmenného instalatérství.

Mezi nejlevnější metody patří teflonová páska. Její výhodou nízká cena. Má však jeden zádrhel: když přes ni natáčíte trubku do závitu, nesmíte například ve snaze srovnat roháček do požadované pozice s ním cuknout a vrátit se zpět. Proto Borovička tuto metodu doporučuje jen zkušenějším. „Pokud tohle pravidlo porušíte, bude spoj téct,“ varuje.

Teflonová páska je velmi levná, ale má své mouchy.

Teflonová páska je velmi levná, ale má své mouchy.

Pasta Siseal se nanese jen na kraj šroubení a tak se dostane do celé plochy...

Pasta Siseal se nanese jen na kraj šroubení a tak se dostane do celé plochy závitu.

Na rozdíl od desetikorunové teflonové pásky se zřejmě největší popularitě v současné době těší těsnicí šňůra Locktite 55. Je to polyamidový pramenec s inertní maznou pastou a dodává se v praktickém balení, kdy se přímo z krabičky namotává na závit.

Těsnicí šňůra není levná, 150 metrů stojí asi 300 korun, ale je spolehlivá a dobře se s ní pracuje. Na rozdíl od teflonové pásky tu nejsou problémy s „cuknutím“ zpět. A pro zapomnětlivé je vždy na krabičce napsáno, kolik závitů je třeba na který průměr trubky natočit. „Vetšinou tam lidi pro jistotu navinou o nějaký ten závit víc, ale funguje to perfektně i podle návodu,“ chválí těsnění Borovička.

Komu bylo toho pohodlí ještě málo, mohl by vyzkoušet speciální metakrylátový těsnicí tmel na bázi teflonu Siseal, který nahrazuje konopné vlákno i teflonové materiály. Může se použít pro šroubení do dvou palců, pro vodu, topení i plyn.

Tento materiál se hodí pro situace, kdy je jen velmi obtížné dostat se ke šroubení. Pak stačí jen na kraj závitu vytlačit housenku pasty a otáčením se přípravek dostane do závitů. Přípravek se spontánně vytvrdí v prostoru mezi kovovými závity, kam se nedostane vzduch.

Siseal je však dost drahý, 100 gramů stojí kolem 300 korun, a nehodí se pro běžné denní využití pro instalatéry. Ve srovnání se šňůrou vypotřebujete balení mnohem dříve.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.