Petr Svoreň je jedním z nejkreativnějších šéfkuchařů v Česku a kdykoliv zveřejní něco na sociálních sítích ze svých experimentů nebo příprav nového menu v brněnském hotelu Passage, nelze nepostřehnout chuť mnoha jeho fanoušků i kolegů překonat rizika cesty po D1, vypravit se za ním a ochutnat.
Protože je však zároveň i velkým příznivcem využívání sezonních surovin, domácího pečení chleba či třeba i fermentace a podobných technik, stojí za to vyzkoušet, jakou techniku využívá sám pro sebe, aby ji v hotelové kuchyňské praxi mohl přinést i hostům.
Dnes se podělí o to, jak nakládá houby. Podle jeho slov se jich v okolí Brna urodilo dost, ostatně po nedávných deštích nebyli jediní, kdo našel, podívat se můžete do této fotogalerie. V současné době jsou sice teploty vysoké, ale až zase zaprší, můžete mít „v kapse“ přesný recept, jak si s tím pokladem poradit.
Nakládané houby
- 400 g hub
- 500 ml vody
- 250 ml vinného octa
- 1 polévková lžíce soli
- 140 g cukru krystal
- 8 kuliček celého pepře
- 4 lístky bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 g hořčičného semínka
- 5 polévkových lžic octa
Postup:
Houby propláchneme pod tekoucí vodou. Pak do hrnce dáme zavařit vodu, přidáme ocet. Do vařící směsi vložíme na 8 minut houby.
Zde můžete posílat příspěvky z houbových výprav |
Pak scedíme přes sítko. V dalším hrnci si sváříme společně zbývající ingredience. Nálev necháme lehce vychladnout.
Houby vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme nálevem. Takto připravené houby zavřeme a necháme asi týden marinovat v lednici. Můžeme použít ke grilovaným masům, salátům atd.
Chcete vyzkoušet další návody?
Usušit, zmrazit, naložit nebo nasolit. Jak si poradit s košíkem plným hub |
Houby stročky soutěž krásy nevyhrají, ale v kuchyni chutnají famózně |